Gönder

Milletvekili Kurt: Koçali'nin İptal Edildiği İddiaları Asılsız!

Editör
Tekniksyen
Yayın
24 Nisan 2024 11:57
Güncelleme
17 Ocak 2025 22:52

KAHTASES-Adıyaman-Kâhta (Koçali Barajı ve Sulaması) (GAP) Projesi Kapsamında yapımı devam eden Koçali Barajında 6 Şubat depremlerinde hasar gördüğü gerekçesiyle baraj yapımının askıya alındığı ileri sürülürken, AK Parti Adıyaman Milletvekili Doç. Dr. Resul Kurt,iddiların asılsız olduğunu söyledi.

Adıyaman ili şehir merkezine karayolu ile 45 km uzaklıkta ve Koçali köyünün yaklaşık 15 km kuzeydoğusunda Teresa Çayı üzerinde yer alan Koçali Barajının temeli,2014 Yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımı ile temeli atıldı.

2019 yılı sonu itibariyle bitirilmesi planlanan ancak çeşitli nedenlerle inşaat çalışmalarının birçok kez durdurulması sonucunda yapımı adeta yılan hikayesine dönen, daha önce Cengiz Holding’in bölgede yürüttüğü maden çalışmasından dolayı 124 m olan baraj gövdesinin 50 küsur metreye düşürüldüğü iddiasıyla gündeme gelen Koçali Barajının depremde hasar gördüğü ve bu sebeple Barajın iptal edildiği ileri sürüldü.

Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana DSİ 6. Bölge Müdürlüğünde deprem bölgesindeki barajların durumuyla ilgili düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında,” Deprem bölgesi ve yakın çevresinde 140 baraj ve gölet var. Bunların 110’u barajdır, 30’u da gölettir. Bölgedeki baraj ve göletlerin 140’ına da ulaşılmış olup 132’sinde acil müdahaleyi gerektirecek bir duruma rastlanmamıştır. 8 barajımız takip altındadır. Bunlardan Malatya Sultansuyu Barajı ve Osmaniye Arıklıkaş Göleti’nin suyunu boşalttık. Atatürk Barajı ve Yarseli Barajı’yla ilgili iddiaların da asılsız olduğunu, yerinde yaptığımız incelemelerde kamuoyumuzla paylaştık. 3 gün önce Atatürk Barajı’nı, dün de Hatay’da Yarseli Barajı’nı yerinde teknik ekibimizle inceledik. Kretlerde çatlaklar var ama bu çatlaklar her zaman olan bir şey” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

İddialara göre daha önce Cengiz Holding’in bölgede yürüttüğü maden çalışmasından dolayı 124 m olan baraj gövdesinin 50 küsur metreye düşürüldüğü Koçali Barajının inşaatı yapımının depremden ağır hasar gördüğü iddiasıyla önemli maden rezervinin bulunduğu bölgenin Cengiz Holding’e bırakılmak istendiği, bu sebeple Adıyaman-Kâhta ve Samsat üçgenindeki havzasında yer alan 187 bin 707 dekar tarım arazisini sulayacak, 31.500.000 hm3/yıl içme suyu sağlanacak ve 98,7 GW/yıl enerji üretecek olan Koçali Barajı projesi ve 13 yıldır devam eden toplulaştırma projesinin iptal edildiği,10 yıl sonra Kâhta’ya bağlı Bölükyayla beldesinde Osman Sanayi Can ismi ile yeni bir göletin yapılacağı ifade edilmekte.

İddalarla ilgili görüştüğümüz AK Parti Adıyaman Milletvekili Doç. Dr. Resul Kurt,iddiların asılsız olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu;

Koçali projesinin iptal edildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.Koçali Baraj İnşatına 21.11.2014 tarihinde başlanmaıştır.Gövde sıyırma kazıları,dolusavak,derivasyon tüneli,batardo,ulaşım yolu,Bulam tüneli ve gövde kaya dolgu imalatlarına başlanmıştır.

İşin devam sırasında baraj sol sahilinde muhtelif noktalarda heyelanlar meydana gelmiştir.Sonrasında iyileştirme önlemlerinin alınması ve heyelandan etkilenen yapıların yer değişikliğinin yanı sıra derivasyon tünelinin uzatılması gibi önlemler hakkında DSİ 20.Bölge Müdürlüğü ve ilgili Daire Başkanlıklarınca çalışmalaryapılmaktadır.

Ancak,6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında USGS tarafından yapılan hesaplamlara göre yaklaşık olarak 0,48 g ivme değerine maruz kaldığı görülmektedir.

Bölgenin depremsellik durumunun değişmesinden kaynaklı mevcut Koçali Barajı Sismik Tehlike Analiz Raporu güncellenmekte olup güncel sismik parametreler kulalnılarak yapılara ait stabilite hesapları yenilenmektedir.

Oluşan depremler sonrasında bahse konu çalışmalara ivedilikle başlanılmış olup sonuçlanması akabinde inşaat çalışmlarına devam edilecektir.

Koçalı Sulaması Yaklaşım Kanalı ve Tüneli işinde %68 fiziksel gerçekleşme sağlanmış olup inşaat çalışmaları devam etmektedir.

Koçali Barajı Ana İletim Hattı ve Sulaması işinde ise %17 fiziksel gerçekleşme sağlanmış olup çalışmalara devam edilmektedir. Aynı iş muhtevasında devam eden çalışmalar kapsamında 21 köyde toplam 25.014 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması yapılacaktır. 2014 yılında 4.568 hektar alanın tescil edilerek arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir.

Adıyaman Koçali İçme Suyu Tesisleri işininprojeleri tamamlanmış olup önümüzdeki dönemde ihale edilmesi planlanmaktadır”şeklinde açıklamada bulundu.

 

Bir Yorum Bırakın

Popüler Yazılar

Gölde kadın cesedi bulundu

2 Okunma

105 Projeye 527 Milyon TL Hibe Desteği

2 Okunma

Adıyaman'da öğrenciler güne sıcak çorbayla başlıyor

2 Okunma

Akel; Türkiye’mizin gücüne güç katıyoruz

2 Okunma

Milli Eğitim Bakanı, Yarın Adıyaman'a geliyor

2 Okunma

Gölde kadın cesedi bulundu

2 Okunma

105 Projeye 527 Milyon TL Hibe Desteği

2 Okunma

Adıyaman'da öğrenciler güne sıcak çorbayla başlıyor

2 Okunma

Akel; Türkiye’mizin gücüne güç katıyoruz

2 Okunma

Milli Eğitim Bakanı, Yarın Adıyaman'a geliyor

2 Okunma

Depremin yıkımı yaşattığı Adıyaman takımı 2. Lig'e geri dönüyor

3 Okunma

Adıyaman'da Futbolu'da Güçbirliği

3 Okunma

Adıyamanlı Muaythai sporcusu,YıldızlarTürkiye Birincisi oldu

3 Okunma

İsrail ve Hamas, Gazze'de ateşkes için anlaşmaya vardı

2 Okunma

Kahta Ak Parti'de sular durulmuyor

2 Okunma

Nöbetçi Eczaneler

18 Ocak 2025 Cumartesi Günü Nöbetçi Eczaneler