KAHTASES/ÖZEL HABER-Kahta’da özellikle Ramazan bayramı ve Kurban bayramı öncesi yapılan geleneksel "bayram kömbesi"( Kıloré Eydiyé) bir asrı aşkın süredir yaşatılıyor.
Her bayram öncesi yapılan ve Kahta’da Kürtçe Kıloré Eydiyé olarak adlandırılan bayram kömbesi Peksimet, Bayram Çöreği veya Taplama diye adlandırılır. Adıyaman'ın ve çevre illerin somut olmayan kültürel mirasıdır.
İlçenin özel bayram lezzetlerinden olan tandırda kömbe geleneği, Kahta’da bir asrı aşkın süredir yaşatılıyor.
Bayram taplaması, yapımı esnasında bölge halkının bir araya gelmesi toplumsal birlikteliği ve dayanışmayı sağlaması, genç neslin bu hareketliliğe tanık olarak kültürel aktarımın gerçekleşmesi açısından oldukça önemlidir.
Önceden evlerde tandırda(Tendür) yapılan kömbe ( Kıloré Eydiyé),şimdi ise pide fırınlarında yapılıyor. Buna rağmen kırsal kesimde hala tandır geleneği yaşatılıyor.
Un, şeker, süt, yumurta, yoğurt, rezene, çörek otu, susam, küncü gibi ürünler katılarak hazırlanan hamurunun belirli bir kıvama getirilerek tandır veya sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan bayram taplaması, gevrek yapısıyla diğer şireli tatlılara göre farklılık göstermektedir.
Bayram taplaması uzun raf ömrü olan doğal ürünlerin yapımıyla hazırlanan uzun yıllardır yapılan ve yapımı devam eden geleneksel bir ürün olarak bilinmektedir
Bayramda gelen misafirlere ikram etmek için, bayramdan iki üç gün önce yapılır. Eskiden yoğurt,hoşaf ve ayranla servis edilen Bayram Ekmeği, şimdiler de ise çayla servis ediliyor. Günümüzde anneler küçük çocukların da yemesi için şekerli versiyonunu yapıyorlar. Fakat klasik olanı tandırda yapılan ve tuzlu olanıdır.
Resim:Akıncılar Haber