HÜRPOLİTİKA-Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıktığı Adıyaman’da deprem, halkın uzun yıllardır beklentisi ve hayali olan sulama projelerini de vurdu.

AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan, Kâhta ilçesinde  bir araya geldiği mahalle ve köy muhtarlar toplantısındaki konuşmasında, Adıyaman Merkez, Çelikhan ve Kâhta İlçeleri sınırlarında yer alan,temeli 2015 yılında atılarak yapımına başlanan ve inşat çalışmaları devam eden Koçali Barajı gövdesinin Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğünü söylediği ifade edildi.

Adıyaman-Samsat- Kâhta üçgeninde yer alan 187 bin dekar arazinin suyla buluşmasını sağlayacak olan Koçali Barajı HES ve Koçali Sulama Yaklaşım Kanalı ve Tünel İnşaat Projesi tamamlandığında, yılda 120 milyon kilovat-saat enerji üretecek ve 31,5 milyon metre küp içme suyu sağlayacaktı.

Barajın yaşanan depremlerden zarar gördüğüne ilşkin ilgili bakanlık ve resmi makamlardan bugüne kadar bu konuda açıklama gelmezken, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan’ın düzenlen muhtarlar toplantısında bu konuyu gündeme getirmesi depremlerde ağır hasar alan Adıyaman’ın yıllardır özlemini çektiği sulama projelerinde de büyük bir yıkımın yaşandığını ortaya koymuştur.

Yine yapımı devam eden Adıyaman için sulama alanında öneme sahip ikinci proje olan Gömükan ile Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerini kapsayan Çetintepe Barajlarında da herhangi bir hasar olup olmadığı ilgililerin yapacağı açıklama ile anlaşılacaktır.

Hükümetin depremin ardından yıkılan Adıyaman’ın yeniden inşasında gösterdiği çabanın aynısını depremlerin yıktığı sulama projelerinde ortaya koyması kaçınılmazdır.

Depremde ağır hasar alan ve ekonomi pazarını büyük oranda kaybeden Adıyaman'ın ekonomisini yeniden ayağa kaldıracak olan tarımdır. 20 yıldır AK Partiyi omuzlarında taşıyan Adıyaman halkının, hükümetin 20 yıldır kendisine uyguladığı oyalama politikalarına ve üvey evlat muamelesine artık tahammülü kalmamıştır.

20 yıllık iktidarı döneminde Adıyaman’da bir tek sulama projesi hayata geçirmeyen hükümet, ne acıdır ki sulama projelerinde Adıyaman’a komşu illeri ihya etmiştir.

Mardin ovasına Atatürk Barajından 221 kilometre kanal ile su taşıyan hükümetin, Adıyaman halkına görevini yerine getirmez zamanı gelmiştir. Bugüne kadar Adıyaman’a hak ettiği yatırımları yapmayan hükümetin acil olarak GES projelerini hayata geçirerek Atatürk barajı sıfır noktasına yer alan ve bugün hala kuru tarım yapılan arazilerini taşıma kanalları ile suyla buluşturması büyük bir acili yet arz etmektedir.-Haber:Ziya Bozkurt