Adıyaman'da düzenlenen "6 Şubat Depremleri ve İnşaat Sektöründe Alınması Gereken Önlemler" başlıklı sempozyumda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Tuncay Kaya, 6 Şubat sonrası sürecin cadı avına döndüğünü ifade etti.

Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, Milletvekilleri Mustafa Alkayış ve Abdurrahman Tutdere, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mehmet Kelleş, Çevre Şehircilik İl Müdürü, TMMOB Başkanı Ufuk Bayır, Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu ve birçok önemli bilim insanının katıldığı sempozyumda Kaya, 6 Şubat 2023 Depremleri'nde kaybettiklerimizi saygıyla andığını ifade etti.

Depremin bir doğa olayı olduğunu ancak onu afete çevirenin insanlar olduğunu belirten Kaya, depremlerden gerekli dersleri almayan insanların suçlu olduğunu ifade etti. 6 Şubat Depremleri'nde birçok can kaybı yaşandığını ve bu acının hala devam ettiğini vurgulayan Kaya, depremler sonucunda insan kaybının kabul edilemez boyutlara ulaştığını dile getirdi. Bu nedenle önce bireylerin kendilerini sorgulaması, ardından ülkede yapısal değişiklikler yapılması gerektiğini belirtti.

İnşaat sektörünün bilim, teknik ve mühendislik dışında ilerlememesi gerektiğini savunan Kaya, herkesin müteahhit olmaması ve sektörde sınırlamaların getirilmesi gerektiğini ifade etti. Yapı denetimi süreçlerinin, imara açma durumlarının sorgulanıp değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Adıyaman'ın çevresindeki büyük şehirlerin gölgesinden kurtulacak bir hamle yapamadığını belirten Kaya, şehrin cazibe merkezleri oluşturulması, ulaşım kolaylığının sağlanması ve ilçelere ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini dile getirdi. Kaya, Adıyaman'ın hala bir Kültür Merkezi'ne sahip olmadığını belirterek, bu eksikliğin giderilmesi çağrısında bulundu.

Ulaşım konusunda ciddi eksiklikler olduğunu ifade eden Kaya, şehir trafiğinin düzenlenmesi, yolların genişletilmesi ve ulaşım master planının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, depremde yıkılan binalarda kullanılan betonlarda ciddi sorunlar olduğunu belirterek, beton üretimini denetleyen firmaların sık sık denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

6 Şubat sonrasında inşaat mühendislerinin günah keçisi seçildiğini savunan Kaya, sürecin cadı avına döndüğünü ifade etti. İnşaat sektöründeki birçok paydaşın sorumluluğunu vurgulayan Kaya, kamu idarelerinin de sorumlu olduğunu belirtti. İmar planlarından başlayarak beton üreticilerine kadar birçok kişinin sorumlu olduğunu ifade etti.

Kaya, sözlerini "İnsan hayatı değerlidir, siyasetçinin oy kaygısına, sermayenin kâr hırsına, niteliksiz mühendislik hizmetine, denetimsizliğe terk edilemez." diyerek noktaladı. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve katılımcılara öğleden sonraki oturumları kaçırmamalarını hatırlattı.

Kaynak : PHA