KAHTASES/GÜNDEM ÖZEL-Yerel seçimlere sayılı günler kala, siyasi arenada hareketlilik yaşanıyor. Tüm ülkede olduğu gibi Kâhta’da da siyasetin sıcaklığı artarken, şehir çoklu bir yerel seçim atmosferine hazırlanıyor.

Kâhta’da 1 Bağımsız 9 belediye başkan adayı, il genel meclisi üyeleri, belediye meclis üyeleri ve onlarca sayıda muhtar adayı seçim için yarışıyor.

Her bir aday ve parti, seçim sürecinde Kâhta halkıyla birebir diyalog kurarak, çalışmalarını ve projelerini tanıtıyor. Bu seçim dönemi, adayların ve partilerin Kâhta’nın geleceği için öne sürdükleri vizyonları halkla paylaşma fırsatı bulduğu bir zaman olarak öne çıkıyor.

Seçim öncesi gerçekleştirilen kampanyalarda, adaylar ve partiler, çeşitli projeler ve vaatler ile seçmenlerin karşısına çıkıyor.

Seçim süreci boyunca, Kâhtalı seçmenlerin, adayların ve partilerin projelerini dikkatle değerlendirmesi ve gelecek dönem şehrin yönetiminde söz sahibi olacak kişileri seçerken bilinçli bir tercih yapması bekleniyor.

Uzun yıllardan sonra Kâhta’da seçim çok adaylı, genel seyri itibariyle ise de demokratik bir yarış içerisinde geçiyor.

Kâhta’da, 2019 Yerel Seçimleri ve 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nin nabzını tutan Kâhta Ses Haber, seçim nabzını tuttu.

Geçmiş yıllara oranla Seçim Koordinasyon Merkezlerine ilginin düşük olduğu görülen Kâhta’da adayların çok olması seçmeni kararsız bırakmış gibi.

Daha önceki yıllarda ağırlıklı olarak güçlü iki adayın yarıştığı Kâhta’da bu seçimde 1 bağımsız aday olmak üzere 9 parti yarışıyor.

AKP, HÜDAPAR, Saadet Partisi, Yeniden Refah ve DEM Parti adaylarının güçlü olduğu Kâhta’da, AKP’de aday belirleme süreci ve encümen listelerine olan tepki, SP’li mevcut belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı’nın abisinin vefatı dolayısıyla tekrardan aday olmayıp, yerine aynı aileden M.Şükrü Turanlı’nın aday olması, Kâhta siyasetinin güçlü ismi,2 dönem belediye başkanlığı yapan Abdurrahman Toprak’ın da aday olmayıp yerine kardeşini aday göstermesi Kâhta siyasi dengeleri değiştirdi.

Cumhur ittifakına katılıp 5 vekil ile meclise girmesiyle Türkiye siyasetinin yeni denklem partisi haline gelen HÜDA PAR, kazandığı bu ivmesini yerele taşımak için ülke genlinde olduğu Kâhta’da aktif bir siyaset yürütüyor.

HÜDA PAR’IN Kahta’da İslami hareket içerisindeki aktif siyaseti ve duruşu ile kısa sürede Türkiye’de dikkatleri üzerine çeken HÜDA PAR eski genel başkanlarından merhum Mehmet Yavuz’un kardeşi eğitimci Adem Yavuz’u aday göstermesiyle HÜDA PAR Kahta siyasetinin biranda parlayan yıldızı oldu.

Seçim Koordinasyon Merkezi açılışını öteki partilere oranla daha büyük bir kitle ile gerçekleştirmesiyle gündem yaratan HÜDA PAR, adayı Adem Yavuz’un her kesim tarafından beğenilmesiyle seçimin favori partisi olarak yükselişini sürdürüyor.

Yavuz’u takiben sırasıyla AKP adayı M.Can Hallaç, SP Adayı Şükrü Turanlı, Yeniden Refah Adayı Mehmet Toprak ve DEM Parti Adayı Osman Özbek ismi en çok zikredilen isimler.

Ağabeyi Abdurrahman Toprak’ın 2019 seçimlerinde AKP belediye başkanı iken aday gösterilmediği için AKP adayına destek vermemesi ve birlikte siyaset yaptıkları akrabası İsmail Toprak kendilerinden ayrılıp BBP’de aday olmasıyla büyük bir güç kaybı yaşayan Yeniden Refah adayı Mehmet Toprak’ın işi oldukça zor.

Aday olmayan mevcut belediye başkanı Yusuf Turanlı’nın aynı partiden aday olan akrabası Şükrü Turanlı için sahaya inip tam destek vermesi, Şükrü Turanlı’nın kazanma şansını artıracaktır.
20 adayın çıktığı Kâhta AKP’de, 2 aday adayı hariç adaylığın antidemokratik ve kurgu içerisinde, uzun yıllardır ilçe dışında yaşayan M.Can Hallaç’a verildiğini düşünen ve bugün köşelerine çekilen 18 aday adayın tepkisi ve il genel ve belediye meclis üyesi aday listesine olan tepkiler ve genel seçim öncesinde ilçe başkanı belirlenmesi sürecinde yaşanan kırgınlıklar AKP ciddi bir kan kaybı yaşarken,kesin kazandıkları modunda olan İktidar partisinin toparlanaması halinde işi oldukça zor.

Yıllardır yerel seçimlerde kendisinden beklenen sonuca ulaşamayan DEM Parti yoğun bir saha çalışması yürütürken, halkın her kesimi ile sıcak diyalog kuran adayı Osman Özbek ile yükseliş gösterecek gibi.

Analiz;Ziya Bozkurt