Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama sonucu kabul edildi.

Bakan Ersoy, Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil olmak üzere 53 milyar 202 milyon 392 bin lira olarak öngörüldüğünü de bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, deprem bölgesinde Bakanlığa tahsisli yapıların onarımlarını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi ve Elbistan Müzesi deprem sonrası onarım çalışmalarında bugüne kadar 3 milyar lira ödenek kullandık." diye konuştu.

Ersoy, gelecek yıl Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep Arkeoloji Müzesi ile Şanlıurfa Kalesinde ve Hatay Arkeoloji Müzesi'nde onarımları tamamlayacaklarını bildirdi.

Vakıf eserlerinin restorasyon, inşa ve ihya çalışma sayısının, 1992-2002 yılları arasında sadece 46 olduğuna işaret eden Ersoy, "2002-2024 yılları arasında yürüttüğümüz çalışma sayısı ise tam 5 bin 913'tür. Neredeyse 130 kat artmış bir çalışma oranından bahsediyoruz. Yıl sonuna kadar 43'ü yurt dışında toplam 197 eserin onarım ve restorasyonunu da tamamlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yazma eser varlığıyla dünyadaki sayılı ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ersoy, "Mevcut yazma ve nadir matbu eser sayımız 739 bine çıkmış, kütüphanelerimizde bulunan yazma eserlerin yüzde 98'i sayısallaştırılmış; yazma ve nadir matbu eserlerden künye bilgileri çıkarılanların oranı yüzde 90'a ulaşmıştır." dedi.

Bakan Ersoy, Çanakkale, Kapadokya ve Uludağ Alan başkanlıkları uygulamalarının, söz konusu bölgelerin korunması ve doğru şekilde değerlendirilmesi noktasında "çok başarılı" sonuçlar verdiğini belirterek, Kapadokya Alan Başkanlığının kurulmasının ardından 854 kaçak yapının ortadan kaldırıldığını, yeni tespit edilen doğal ve kültürel 211 taşınmazın tescilinin yapılarak koruma altına alındığını anlattı.

"853 Cemevimizin Aydınlatma Giderleri Karşılanmaktadır"

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının 148 milyon lira bütçe kullanarak, deprem bölgesindeki 97 cemevi için fiziki kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte yıkılmış ve ağır hasarlı cemevlerinin yerine hizmet verecek olan 13 yeni cemevinin inşası için altyapı hazırlıkları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile işbirliğinde tamamlanmıştır. Başkanlığımıza 2023 ve 2024 yılları için toplam 258 milyon lira ödenek ayrılmış, bu kapsamda 355 cemevimizin bakım-onarım ve tefrişat talepleri karşılanmıştır. Bugün itibarıyla 853 cemevimizin aydınlatma giderleri de yine Başkanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Başkanlığımız, 176 sivil toplum kuruluşu ve cemevinin sosyal ve kültürel faaliyetlerine de katkı vermiştir."

Bakan Ersoy, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün 2023-2024 sanat sezonunda yüzde 90 doluluk oranına ulaşarak, Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attığını hatırlatarak, 2024 Aralık ayı itibarıyla sinema sektörüne 257 milyon lira destek sağlandığını belirtti.

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışından bu yana 2 milyon 800 bin sanatseverin katılım gösterdiği toplam 3 bin 500 etkinliğe ev sahipliği yaptığı bilgisini veren Ersoy, "Sadece 2024 yılı rakamlarına baktığımızda, 840 bin sanatseverin toplam 530 etkinlikte ağırlandığını görmekteyiz. Yeni konser salonunu inşa etmemizin üzerinden geçen 4 yılda 1700'den fazla etkinliğin gerçekleştirildiği Ankara CSO Ada, bu sürede 2 milyondan fazla insanımızı sanatla buluşturmuştur. Sadece 2024 yılında 300 etkinlikte yaklaşık 300 bin sanatsever ağırlanmıştır." diye konuştu.