KAHTASES-(ÖZEL)/Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 6 bakanın katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleştirilen toplantıda açıklanan “Yeni GAP Eylem Planı’nda da Adıyaman’a bir şey çıkmadı.
En verimli arazilerini feda ettiği GAP projesinden hak ettiği payı alamayan ve 6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkım yaşayan Adıyaman’da, günler öncesinden yapılacağı açıklanan "Yeni GAP Eylem Planı” başta Adıyaman'ın iş insanları olmak üzere üretici, çiftçi ve halkta büyük bir beklenti oluştu.
Adıyaman için yeni bir şey içermeyen Yeni GAP Eylem planını devlet yetkilileri abartarak sunarken,Yeni GAP Eylem Palanının açıklanması ile şehri için bir şey çıkmadığını gören Adıyaman halkı, sahipsizlik duygusunu bir kez daha yaşadı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, toplantıda ki konuşmasında, strateji kapsamında Gaziantep'te orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretim ve ihracatın artırılmasını temel hedef olarak belirlediklerini, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı tekstil ve mobilya sektörlerinden gelecek yeni yatırımlarla buluşturacaklarını ifade ederken, depremle ekonomik pazarını kaybeden Adıyaman için ise yıllardır tamamlanamayan Koçali ve Gömükan Barajı Sulaması ile küçük ölçekli sulama işleri projelerini hayata geçireceklerini ifade etti.
"Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamındaki Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 43 projeye 3,2 milyar lira destek sağladıklarını söyleyen Bakan Kacır, program kapsamında kurulan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi ile Şanlıurfa'yı ayakkabı sektöründe üretim merkezi haline getirdiklerini bildirdi.
"Bir şey verilmediğini görünce yine istedik"
Toplantıya katılan ATSO Başkanı Mehmet Torunuoğlu,Adıyaman'a için bir şey olmadığını görmüş olmalı ki, “Barajlarımız tamamlanırsa, kendi ayaklarımız üzerinde dururuz” diyerek toplantıya ilişkin,” Toplantıda, GAP kapsamında bulunan 9 şehir içerisinde 6 Şubat depreminden en çok hasar alan Şehrimizin toparlanması için Sanayi, Tarım ve Turizm alanında verilecek desteklerin öneminden bahsettik. Koçali, Çetintepe ve Gömükan barajlarımızın ivedi bir şekilde bitirilmesini, Turizmde 2026 Yılı’nın Nemrut Yılı ilan edilmesini talep ettik”şeklinde açıklamada bulunurken,
Toplantıya katılan bir diğer isim Adıyaman Valisi Osman Varol ise klasik sulama projelerinin olmadığı Adıyaman’da, açıklanan Yeni GAP Eylem Palanı ile Adıyaman'da sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracağını belirterek, "Yeni GAP Eylem planı ile ilimizde sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak, kırsalda ekonomik katma değer yaratarak her alanda ekonomik büyümenin ve kalkınmanın ivmesini artıracaktır. Bölgemizin kaderini değiştirecek çok önemli projelerin uygulanacağı GAP Eylem Planının hayırlı olmasını diliyoruz"şeklinde değerlendirdi.