KAHTASES-Kahta Ziraaat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,"Hasat döneminin yaklaştığı bugünlerde artan maliyetlerden dolayı üretici buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatını merakla bekliyor"dedi.
Buğday ve arpa hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi fiyat ve prim desteğinin açıklanmasını istiyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatının bir an önce belirlenmesini isteyen temsilciler, geçen yıl kiloda 8.25 lira olarak açıklanan fiyatın maliyetler doğrultusunda ve ekonomik koşullar gözetilerek artırılmasını talep ediyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin buğday üretimi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 62 arttığını ve kuru şartlarda üretim yapılan buğdayın ortalama kilogram maliyetinin 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildiğini açıklamıştı.
Kahta Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,yaklaşan hasat öncesi Adıyaman çiftçisinin tedirgin olduğunu belirterek, artan maliyetlerden dolayı üreticinin buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatı merakla bekledğini söyleyedi.
Başkan Turanlı, açıklamasında şunları kaydetti;
"Depremden sonra zor şartlarla banka kredileri ile hububat ekimi yapan Adıyaman çiftçsi dört gözle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünün hububat fiyatını açıklamasını bekliyor.
Hasat döneminin yaklaştığı bugünlerde artan maliyetlerden dolayı üretici buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatını merakla bekliyor.
Özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri, açıklanan taban fiyatların üzerinde kalmakta ve üreticiyi mağdur etmektedir. Kahta Ziraat Odamızın yaptığı girdi maliyet hesaplarına göre 1 kg buğday üretmek için 10,5- 11,0 TL/kg lira harcanmaktadır. Tabi bunun en önemli nedenlerinden birisi üreticilerimizin kullanmış oldukları mazot, ilaç, gübre, işçilik, vb. fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmaktadır.
Halihazırda, Kahta ilçemizde yaklaşık 170 bin dekarlık alanda arpa, 120 bin dekarlık alanda buğday ekim alanı bulunmaktadır. Bu yıl Tarım Kredi Kooperatifii’nin kredi verdiği üreticilerimizden arpa ve buğday alımı yapılmasını istiyoruz
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) silolarında geçen yılın ürünleri halen durmaktadır
ÇİFTÇİ 13 LİRA FİYAT, 2 LİRA DAPRİM BEKLİYOR
TMO gerekirse geçen yıl olduğu gibi gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalı.
TMO’nun bu sezon alım garantisi yapması koşuluyla, üreticilerimizin taban fiyat olarak beklentileri;
Ekmeklik buğdayda 13₺+2₺pirim, Makarnalık buğdayda 14₺+2₺ pirim ve Arpada ise ; 12₺+1₺ pirim şeklinde olması gerekmektedir .Aksi taktirde önümüzdeki yıl üreticilerimiz hububat ekimi yapamayacaktır
Son yıllarda ülkemiz maalesef artan nüfusu paralel olarak hububat ithalatını yapar duruma gelmiştir. Son 2-3 yılda buğday ithalatımız ortalama olarak 10 milyon ton civarındadır. Üreticilerimizin talepleri karşılanır ve desteklemeler yapılırsa, yurt dışına ödediğimiz dövizde azalma ve tahıl üretimde sürdürebilirlik artacaktır.
Üreticilerimize şimdiden bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum"dedi.
Bir Yorum Bırakın