KAHTASES/ÖZEL HABER-Deneyimli siyasetçi ve önceki dönem AK Parti Kahta Belediye Meclis Üyesi Vet.Hekim Sırrı Öztürk ,AK Parti'nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerindeki başarısızlığının altında yatan nedenleri yazdı.
Kuruluşundan bu yana en ağır seçim yenilgisini alan AK Part,hem belediye başkanlıkları, hem de belediye meclislerinde toplam alınan oylarda ikinci parti oldu.
Analsitler AK Partinin oy kaybının yüksek enflasyon ve halkın fakirleştiği ekonomi programının sonuçlarda etkili olduğu yorumunu yapıyor.
Önceki dönem AK Parti Kahta Belediye Meclis Üyesi ve deneyimli siyasetçi Vet.Hekim Sırrı Öztürk de yapmış olduğu değerlendirmede, AK Parti’nin oykaybının enflasyon ve halkın fakirleştiği ekonomi programının sonuçlarda etkili olduğuna dikkat çekti.
AK Parti’nin oy kaybını yüksek enflasyon,emeklilerin yaşam standartları, ticaret,partinin ve parti yetkililerin hataları, parti içi demokrasi sorunu, halkın tepkisi ve sandık sonuçları şeklinde 6 ana başlıkta değerlendiren Öztük,oy kaybı nedenlerini şu şekilde sıraladı;
AK PARTİ ÜLKE GENELİNDE ve ADIYAMAN’ ‘da seçimi neden kaybetti?
1 .Yüksek Enflasyon:
• Ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon AK Parti’nin Adıyaman ve ülke genelindeki seçimlerde kaybetmesine neden oldu.
2. Emeklilerin Yaşam Standartları:
• Emeklilerin yaşam standartlarının düşük olması ve maaşlarının yetersiz gelmesi, halkın memnuniyetsizliğine sebep oldu.
3. Ticaret İlişkileri:
• İsrail’le devam eden ticaret ilişkileri, bazı seçmenlerin tepkisine neden oldu ve partiye destek kaybettirdi.
4. Partinin ve Yetkililerin Hataları:
• Aday belirleme sürecinde halkın görüşü alınmasına rağmen, parti içindeki güç odaklarının isteği doğrultusunda adayların belirlenmesi, halkın güvenini sarsmıştır.
• Üst düzey karar alma mekanizmasında siyasi güçlerin etkisi ve eleştiri kültürünün yokluğu, parti içinde rahatsızlıklara yol açmıştır.
• Yapıcı eleştirilere dahi hainlik damgası vurulması, parti içinde demokratik tartışma ortamının oluşmasını engellemiştir.
5. Parti İçi Demokrasi ve Yönetim:
• AK Parti’nin kuruluş ilkelerinde yer alan köydeki delege seçimleri ve parti kademelerinin demokratik yollarla belirlenmesi ilkesinin uygulanmaması, parti içindeki demokratik yapıyı zayıflatmıştır.
• Adıyaman’daki deprem sürecinin etkin bir şekilde yönetilememesi ve hala yerel siyasetçilerin bu konuda halkın tepkisini görmezden gelmesi, partiye olan güveni azaltmıştır.
6. Halkın Tepkisi ve Sandık Sonuçları:
• Tüm bu nedenlerden dolayı, AK Parti’ye olan tepki sandıkta görülmüş ve Adıyaman’da sağ parti seçmeni AK Parti’ye olan güvenini kaybetmiştir, Abdurrahman Tutdere gibi alternatiflere yönelmiştir.
Bu hususlar doğru bir şekilde tespit edilmeli ve çözümler üretilmelidir, hem ülke genelinde hem de Adıyaman özelinde, halkın talepleri ve beklentileri dikkate alınarak daha iyi bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.”
Bir Yorum Bırakın