KAHTASES-Badem Diyarı olarak bilinen Kahta'da,bademe alternatif ürün arayışında olan çiftçiler zeytin üretimine yöneldi.
Türkiye’de 2010 yılında başlatılan yerli badem üretim atılımı ile son yıllarda yapılan dikimlerle Türkiye'de badem üreticiliğinde ilk sırada yer alan Adıyaman’da, yüksek girdi maliyetleri ve ithalatı önceleyen düşük gümrük vergileri nedeniyle badem bahçelerini söken badem üreticileri, bademe alternatif zeytin üretimine yöneldi.
Yaklaşık 100 bin dönümü aşan badem bahçesinin 60 binin yer aldığı ve son iki yıldır badem bahçelerinin sökülmeye başlandığı Kâhta'da bademe alternatif ürün arayışında olan çiftçiler, zeytin üretimine yöneldi. İlçede hızla artan zeytin alanları 15 bine yaklaştı.
Türkiye’deki badem üretiminin yüzde 12’si sadece Kâhta’da gerçekleştiğini vurgulayan Kâhta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı,yüksek girdi maliyetleri ve ithalatı önceleyen düşük gümrük vergileri nedeniyle üretcinin badem bahçelerini sökerek bademe alternatif zeytin üretimine yöneldiğini söyledi.
Önelem alınmaması durumunda sökümlerin artarak devam edeceğini söyleyen Turanlı,açıklmasında şunlarıkaydetti; “İthal bademe uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesi, kur farkları nedeniyle ithal bademin payının sürekli artmasından dolayı üreticilerimiz yüksek girdi maliyetleri ve dövizdeki kur farkı nedeniyle ithal bademle rekabet edemediğinden son iki yıldır badem bahçelerini sökmeye başladı. Önümüzdeki hasat döneminde de çiftçilerimiz ürünlerinin karşılığını alamazlarsa çok daha büyük alanlar söküme gidecek. Eğer ithal bademi önceleyen uygulamalar sürdürülürse yerli üretimi büyük oranda kaybedeceğiz. Badem de beklediğini bulamadığından bademe alternatif ürün arayışında olan çiftçilerimiz bademe göre işçilik, zirai ilaç ve gübre gibi girdi maliyetlerinin daha düşük olması sebebiyle zeytin üretimine yöneldi. Maliyetlerin daha düşük olması nedeniyle hızla artan zeytin üretimi 15 bin dekara ulaştı. Zeytinciliğin Kâhta’da gelişmiş olması, tarıma katkı sağlaması ve ek gelir olması, bizi sevindiriyor. Her sene zeytin dikim alanlarımız yüzde 10 civarında artış gösterirken, bu yıl bu rakam daha da artacaktır. Artış ile birlikte zeytinin sanayisi de ilçemizde ve ilimizde gelişecek,hem salamura hem de yağlık fabrikalar açılacaktır ”dedi.
Bir Yorum Bırakın