KAHTASES-Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) 17. Olağan Genel Kurulu 31 Ağustos 2024 tarihinde Ankara’da Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Dr. Vehbi Eser Konferans Salonunda yapıldı.
Genel Kurula TÜRKTOB ve Alt Birliklerinden, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarından, sivil toplum ve meslek kurumlarından temsilciler ve TYAB üyeleri katıldı.
Genel Kurul, TYAB Yönetim Kurulu Başkanı Miktat Olgun’un açılış konuşmasıyla başladı.
TYAB Başkanı Olgun Türkiye’nin geleceğini yetiştiren, sertifikalı tohum üretiminde, verimde, kalitede büyük artışlar sağlayan tohum yetiştiricisi çiftçilere teşekkür ederek başladığı konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:
‘’13 Ağustos 2023’te gerçekleştirilen seçimli genel kurulumuzdan sonra siz değerli üyelerimizin güveniyle göreve başladık. O günden bu yana yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla var gücümüzle çalışıyoruz. Sizlerden aldığımız yetkileri sektörümüz ve yetiştiricilerimiz için en etkin şekilde kullanmaya çalışıyor, aldığımız kutsal sorumluluğun gereklerini tüm gücümüzle yerine getiriyoruz. Biz çok büyük bir gücüz. Tarımın ve tohumculuk sektörünün en önemli aktörüyüz. Ne mutlu ki; Türkiye’nin 7 bölgesine adım adım yayılıyoruz. Bugün, 67 ilde toplamda 70 bini aşkın kayıtlı üyemiz var. Birlik ve beraberlik içerisinde üye sayımızı daha da artıracağız.
Sizlerin haklarını korumak ve sizleri temsil etmek amacıyla buradayız. Sizin desteğinizle güçlü ve ayaktayız.
2008’de kurulan birliğimiz, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sizlerin sorunlarınıza çözüm aramak, teknik ve ekonomik şartlarınızı iyileştirmek için başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere çalmadık kapı bırakmıyoruz. Mesleki dayanışma ve iş birliği adına istişare toplantıları, çiftçi eğitim programları, fuar katılımları ve çalıştaylar gibi faaliyetler yürütüyoruz.
Yurt dışındaki çalışmalarımızda sizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Sizlerin sesi olmak için Tarım ve Orman Bakanlığımız ile her zamankinden daha yakın ilişki içerisindeyiz. İstek ve taleplerinizi eksiksiz iletiyor, sorunlarınızı çözmek için çabalıyoruz.
Genel Kurulumuzu hepimizin görüş ve önerilerinin dile getirileceği, sorunlarımızın ve çözüm önerilerimizin gündeme geleceği bir platform olarak düşünmenizi rica ediyorum. Hatamız ve eksiğimiz varsa, lütfen söyleyin. Hemen düzeltelim, daha çok çalışalım.
Birliğimize desteklerini esirgemeyen Bakanlığımıza, Türkiye Tohumcular Birliği ve Alt Birliklerimize, ilgili kurum ve kuruluşlara ve Birliğimizin gerçek sahibi olan tüm üyelerimize şükranlarımı sunarım.’’
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler ise Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ve üyelerinin Türkiye’nin her köşesinde bir avuç toprağı boş bırakmadan ülkenin tohum ihtiyacını karşıladığını, tohum yetiştiricisi çiftçilerin hem gıda güvenliğinin hem de gıda güvencesinin teminatı olduğunu kaydetti.
TÜRKTOB Başkanı Güler’in konuşmasının satır başları ise şöyleydi;
‘’Özellikle son dönemde küresel olumsuz gelişmeler, savaşlar, soy kırıma varan hain saldırılar, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri, dünya ekonomisindeki sıkışma, dış ticaret dengelerinin güçsüzü ezen kural tanımaz yapısı ülkemizi, hepimizi derinden etkiledi.
Bilhassa pandemiden bu yana çok zorluk yaşadık. Üstüne asrın felaketi 6 Şubat depremleri eklendi. Birliklerimizin üyelerinden ve sektörümüzün paydaşlarından çok değerli isimler kaybettik. Bu vesile ile hepsine bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.
Ama biz yılmadık. Tohum yetiştiricilerimiz devletimizin teşvik ve destekleri, TÜRKTOB ve Alt Birliklerimizin çalışmalarıyla, Birliklerimizin kurulduğu 2008 yılından bu yana sertifikalı tohum üretimini %800 artırdı.
Tohumculuk sektörümüz, çıkarılan kanunlar, yapısal düzenlemeler, Birliklerin kurulması ve özel sektörün de dâhil olmasıyla birlikte son 15 yılda ciddi bir ivme kazandı ve uluslararası piyasalarda daha etkin yer almaya başladı.
Tohumda yüzde 31, tüm tohumculuk sektöründe yüzde 47 oranında dış ticaret fazlası veriyoruz. İhracatımız daha fazla. Ülkemiz yalnızca tohumu üreten değil, üretip ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi.
Tohumculuk endüstrilerini bizden bir asır önce geliştirmeye başlayan ülkelerle yarışıyor, hatta bu yarışta liderliğe doğru hızla ilerliyoruz.
Hatırlayacağınız üzere 7-8 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirdiğimiz TÜRKTOB 15. Olağan Genel Kurulu’nun ardından 12 Ekim 2023 tarihinde yeni yönetim kurulu olarak göreve başladık.
Geride bıraktığımız 10 ay boyunca başta Tarım ve Orman Bakanımız, TBMM Tarım Komisyonu Başkanımız, Tarım Bakan Yardımcılarımız, Genel Müdürlülerimiz ve ilgili tüm kamu kurumlarımızın en üst düzey temsilcilerini birliğimize ağırladık. Yoğun toplantılar yaptık.
Genel Sekreterliklerimiz teknik düzeyde sayısız toplantı ve görüşme gerçekleştirdi. Tüm bu çalışmalarımız süratle devam ediyor.
TYAB, çalışmalarının çoğunda TÜRKTOB ve diğer Alt Birliklerle eş güdüm içinde hareket etti. Birliğin, beraberliğin ne demek olduğunu gösterdi.
Bu vesile ile bu yılın sonunda, 9-12 Aralık tarihleri arasında Antalya’da TÜRKTOB olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile iş birliği halinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle düzenleyeceğimiz 8. Uluslararası Tohumculuk Kongremize siz tohum sanayicilerimizin yoğun katılımını ve desteğini beklediğimizi de hatırlatmak istiyorum.
Tüm bu çalışmalarımıza TYAB olarak verdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum. Ayrıca özellikle belirtmek isterim ki; bu ziyaret ve toplantılarda TYAB üyelerimizin dile getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri tabi ki bizim gündemimize de geliyor ve tüm alt birliklerimizin gündemi ile birlikte sistematik hale getirerek gerekli tüm mercilere iletiliyor.
Bunların başında da siz değerli yetiştiricilerimizin ek olarak desteklenmesi geliyor. Hepimizin bildiği gibi sertifikalı tohum yetiştiriciliği ciddi bir bilgiye sahip olmayı gerektiren bir iştir. Eğer tohum yetiştiricilerine ek desteler verilirse tohum yetiştiriciliği daha cazip hâle gelecektir. Yetiştirici sayısında değişkenlik azalacaktır ve dolayısıyla sizlere hizmet sağlamamız kolaylaşacaktır. En nihayetinde tohumluk üretiminin artması sağlanacaktır. Bu talebi ve diğer taleplerimizi her platformda dile getiriyoruz.
Ayrıca geçtiğimiz yılın sonunda gerek Tarım ve Orman Bakanlığı gerekse Ziraat Bankası Genel Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde yükseltilmesi talebinde bulunduğumuz, yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretiminde kredi üst limiti 35 milyon TL’den 80 milyon TL’ye yükseltildi. Cari faiz indirim oranı yüzde 100 oldu.
Ayrıca, ilk kez tarımsal AR-GE kuruluşlarına 10 milyon TL’ye kadar %50 Hazine Faiz Desteği ile yatırım ve işletme kredisi kullandırılması karara bağlandı. Bununla birlikte Sertifikasyon ve Pazarlama Yönetmelikleri ile Kayıt Yönetmeliğinde son aşamaya gelindi.
Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanan “Tohumculuk Tip Sözleşmeleri" sektörümüzün tüm paydaşlarının lehine olacak düzenlemelerle çok kısa sürede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sektörümüzün taleplerini önemseyen, kapıları her zaman bize açık olan Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara teşekkür ediyorum.
Ancak daha hep birlikte yapacağımız çok işimiz var.
Genel Kurul sırasında ve sonrasında dile getireceğiniz görüşler, dilek ve temennileriniz bizler için yapılacak işler listesi ve yol haritamızın parçaları olacaktır.
Genel Kurulumuzda aldığınız kararların tarım, tohumculuk, tohum yetiştiriciliği sektörlerine ve TYAB başta olmak üzere tüm birliklerimize hayırlı olmasını diliyor, en derin saygılarımı sunuyorum.’’
TYAB Genel Kurulu konuşmaların ardından faaliyet ve kurul raporlarının, bütçelerin okunması, görüşülmesi ve ibra edilmesi ve TYAB Yönetim Kurulu Başkanı Miktat Olgun’un teşekkür konuşmasıyla sona erdi.
Bir Yorum Bırakın