KAHTASES-Bu yıl "İyileşmek" teması ile 41 ülkeden 198 sanatçının katılımında düzenlenecek olan 2. Kommagene Bienali jüri toplantısı gerçekleştirildi.

Macaristan Güzel Sanat Üniversitesi Rektörü İstvan Eros Küratörlüğünde “İyileşmek” temasıyla, Kadim uygarlıkların beşiği Adıyaman’da gerçekleşecek olan 2.Kommagene Bienal; bu yıl da şehrin tarihi dokusu ile modern sanatın etkileyici buluşmasına ev sahipliği yapacak.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından "iyileşmek" temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenecek olan 2. Kommagene Bienali jüri toplantısı Kahta Kaymakamı Selami Korkutata ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Baraj kenarında bir restorantta düzenlenen Jüri toplantısına Kahta Kaymakamı Selami Korkutata,Bienali Küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü İstvan Eros ve jüri üyeleri Eung Woo Lee, Krıstaps Zarıņš , Santa Zarıņa, Bogdan Achımescu, Varol Topaç ve Nihat Özdal ve basın mensupları katıldı.

Macaristan-Türkiye 2024 Dostluk yılında bu senenin küratörü Macaristan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Eros Istvan yaptığı açıklamada;

“10 Ağustos’ta başlayacak ve 24 Ağustos’ta bienalin açılış seronomisi gerçekleştirilecek. Daha önce burada bulunduğum için proje hazırlanmasında her hangi bir zorluk yaşamadım. Tekrar burada olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum.Katılım için yaklaşık 200 başvuru aldık.Yaklaşık 40 ülkeden katılımcılar olacak.Arjantin’den Japonya’ya dan,Moğolistan’dan ve Avrupa’nın birçok ülkesinden sanatçılar katılacak. 45 proje jüri tarafından sergilenmeye değer görüldü. Jüride Eung Woo Lee, Krıstaps Zarıņš , Santa Zarıņa, Bogdan Achımescu, Varol Topaç ve Nihat Özdal gibi bir birinden değerli isimler bulunuyor."

Bienalin konsepti ve temasının "yükseliş" anlamına geldiğini söyleyen proje küratörü Eros Istvan,açıklmasının devamında,"Bienalin konsepti ve teması yükseliş anlamına geliyor. Birincisi depremden sonraki Adıyaman’ın tekrardan ayağa kalkması yükselişi ve aynı zamanda bu toprakların güneşin en güzel doğduğu yer olması sebebiyle güneşin yükselişi anlamına geliyor ”dedi.

Kahta Kaymakamı Selami Korkutata ise “Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan Nemrut Dağı ve diğer tarihi ören yerleriyle adeta medeniyetin beşiği olan bölgemiz, dünyayı kıskandıracak çok büyük kültürel bir zenginliğe sahip. 2. Kommagene Bienali çerçevesinde bölgemizin hem tarihini hem de doğasını güzel sanatsal etkinliklerle burada gerçekleştireceğiz. Kahta şehri, Kahta Kalesi, Nemrut Dağı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Baraj Gölü’ndeki Adalar için oluşturulacak olan eserler sergilenecek ” dedi.