KAHTASES-Adıyaman tarihi ve kültürel değere sahip turistik yerlerin güzelliği, ilgi çekiciliği, farklılığı ve manzara güzelliğine rağmen turizmin gelişmemiş olması, konaklama ve dinlenme tesislerinin olmaması engel teşkil ediyor.
Adıyaman’da Turizmin zaman içerisinde gelişen rekabet şartlarına ayak uyduramaması ve rekabet üstünlüğünü yitirmesi turizm uygulamalarında gerilemeyi beraberinde getirmiştir.
Turizm potansiyelinin tam olarak ortaya konamadığı, tanıtımın profesyonelce yapılamadığı Adıyaman’da, turizmin şehrin diğer önemli sektörleri ile birlikte verimli ve sürdürülebilir bir sinerji oluşturulabilmesi için, kültürel çekicilikler ve altyapının tanıtılması, şehrin uluslararası turizm haritalarında bilinir bir yer edinmesi gerekir.
Turizm açısından yüksek arz potansiyeline sahip Adıyaman’da günübirlik ziyareti ve transit turizm söz konusudur.Bu doğrultuda turistik alt yapının geliştirilmesine ağırlık verilmelidir. Bu kapsamda Turizm gelirlerini artırmak ve turizmden kazanç sağlayanları çoğaltmak için en az 3-4 gün konaklamalı turizmin geliştirilmesi kaçınılmazdır.
Turizm hizmet arzının sayı ve çeşit olarak yetersiz kaldığı görüldüğü Adıyaman’da,turizm çekiciliklerinden en çok Kommgene Krallığına ait kalıntılaryabancı turisler tarafından tercih edilsede,son yıllarda yerli turistlerin güneşin-doğuşu ve batışı çok büyük ilgi gösterdiği bir gerçek.
Yerel yönetimler, turizm şirketleri ve sivil toplum örgütleri iş birliği halinde, turizmin sürdürülebilirliği için, kültürel mirasın, farklılıkların ve yerelliğin korunmasının şart olduğu, konularında halkı aydınlatmalıdırlar. Yerel yönetimler ve turizm şirketleri profesyonel rehberlerin yetiştirilmesi ve istihdamı ile ilgili adımlar atmalıdır. Adıyaman’da turizm ve otelcilik alanında orta ve yükseköğretim düzeyinde okulların açılması, nitelikli eleman ihtiyacının sunulmasına katkı sağlayacaktır.