KAHTASES-Adıyaman’da son yıllarda yine gözde ürün haline gelen tütünde ekim mesaisi başladı.Depremden dolayı büyük bir mağduriyet yaşayan üretciler,geçen yıla oranla yüksek bir rekolte bekliyor.
2000'li yıllarda kota nedeniyle ekimi azalan ancak son dönemlerde özel firmaların devreye girmesi, tütün yasasının yeniden düzenlenmesi ile tütün üretiminin yeniden başladığı Adıyaman'da, tütün üreticilerinin ekim telaşı başladı.
15 yılı aşkın süredir de tamamen sona eren tütün üretimi ilçede ilk başta göçleri, istihdamı ve üreticilerde ekonomik kayıp yaşatmıştı.
Aradan geçen yıllarda bazı özel tütün firmaları bölgemize gelerek tütün üretimi istediklerini belirtseler de üreticiler ilgi göstermemişti.Ziraat Odasının girişimleri sonucunda tütün üretimi yeniden başladı ve özel bir firmaların üretimini istediği Ege menşeli tütün bu kez ilgi gördü. Düşük işçilik olmasıyla ilgi artan tütün üretimi meyvelerini vermeye başladı ve Ziraat Odası sayesinde bu kez eksi günlerdeki gibi alım gerçekleşti.
Geçtiğimiz sezonunun depremden dolayı büyük sıkıntı ve kayıp yaşayan tütün üreticileri, aylar öncesinden hazırladıkları tütün fidelerini toprakla buluşturma mesaisi başladı.
Adıyaman ekonomisinin en önemli kalemleri arasında yer alan, en önemli özelliği herhangi bir işlem görmeden içime uygun olan tütün ekimi özellikle Çelikhan ilçesinde yaygın olarak yapılıyor.
Kâhta’da yaklaşık bin çiftçi, Adıyaman genelinde 6 bin çiftçi sözleşmeli Ege menşeli tütün üreticisi, yaklaşık 3 bin çiftçinin ise sarmalık tütün üreticisinin bulunduğu Adıyaman’da, tütün fidelerini toprakla buluşturmaya başladı. Traktör ile tütün dikimlerinin başladığı bugünlerde üreticiler akşamdan hazırladığı fideleri sabahın ilk ışıkları ile birlikte tarlada toprakla buluşturuyor. Tütün mesaisi gece saatlerine kadar devam ediyor. Adıyaman genelinde başlayan tütün dikimlerinin ardından ürünün elde edilebilmesi için çapası, kırımı, kurutması ve satışa hazırlanmasının yılsonunu kadar süreceği öğrenildi.
Binlerce ailenin geçim kaynağı olan tütün Adıyaman’da doğrudan 30 bin aileyi, dolaylı olarak da 150 bin kişiyi yani Adıyaman’ın nüfusunun dörtte birini ilgilendiriyor. Adıyaman ekonomisi için vazgeçilmez olan tütün yılda 15 bin ton civarında üretiliyor.
Üreticilere hayırlı bir sezon dileyen Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,"İlçemizde 700 aile geçimini tütünden sağlıyor. Malumunuz geçtiğimiz sezon depremden dolayı üreticilerimiz çok büyük bir sıkıtı yaşadı. İnşallah bu yıl verimli bir sezon olur. Tütün girdisi çok fazla ve masraflı bir ürün.Çiftçi, mazot,arazi kiraları,sulama,fideler,işçilik gibi önemli kalemlerde artan fiyatlarla üretim yapılamaz duruma gelmiştir. Onun için fiyatlardan yüksek beklentimiz var.
2023 Yılı tütün fiyatlarının yakın zamanda açıklanacağı bu günlerde tütün firmaları temsilcilerine fiyat konusunda tatmin edici bir rakam açıklanmalarını istiyoruz ”diye konuştu.