KAHTASES-Kahta Belediye Meclisi Haziran Ayı Toplantısı Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Arasında ek bütçe talebinin de yer aldığı 10 gündem maddesi ile başlayan toplantıda gündem dışı söz alan Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç,2 aylık süre zarfında yapmış oldukları çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgli verdi.

Başkan Hallaç’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Yaklaşık 2 ay önce Blediyemizi devraldık.Bu kısa süre zarfında misafirlerimizi ve ziyaretçilerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık.Belediyemizi devraldığımızda önemli sorunlarla karşılaştık.Eksik malzeme ve bakımsız araçlar gibi çeşitli zorluklarla mücadele ettik.Temel malzemelerin eksikliği ve iş makinelerinin yetersizliği müdahale sürecimizi zorlaştırdı.Saha çalışmalarıızı aksatmadan şehrimizin acil ihtiyaçlarını tespit etmeye ve çözüm üretmeye devam ettik.Şehrimizin uzun vadede sorunlarını tespit ederek geçici çözümler üretmekle kalmayıp kalıcı çözümler için çalıştık.

Altyapı ihtitacı şehrimizin en büyük sorunlarından biridir.Altyapıyı yenilemek,güçlendirmek zorundayız.Güçlü bir şehir sağlam bir altyapıya dayanır.Bu noktada kararlılıkla ilerliyoruz.

Belediyemizin kurumsallığına ilşkin sorun tespit ettik.Bu sorun kısa vadede çözümler bulmamızı engelliyor. Yetki dağılımındak karmaşalık denetim mekanizmasının işleyişini aksatıyor ve sorunların çözümünde aksaklıklar çıkartıyor. Bunun için belediyenin kurumsallaşmasına odaklanmamız gerekiyor. Kurumsallaşamama, yetersiz denetim ve ihmal, sorunların ana nedenlerinden biridir. Bu noktada birimlerimizi yeniden yapılandırmamız gerekiyor.

Şehrimizin önemli sorunların içme suyu için kapsamlı çalışma başlattık.Her yağmur yağışında Haydaran su alma noktasından kaynaklı isale hattından şehrimize çamurlu su akmakta.Yine isale hattı heyelanlı bölgeden geçtiği için sık sık şebeke patlamalarına sebep olmakta.Mevcut içme suyu alt yapımız kırılgan durumdadır.Şehir içi içme suyu şebekesi halen asbes borulardan oluşmakta.Bu borular çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.Şebekelerin yenilenmesi zorunludur.

Kahta belediyesi olarak Haydaran,Değirmenbaşı su alma yapıları, isale hattı ve Kahta içme suyu şebekesinin yenilenmasi için İLBANK nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir.

Kahta’nın birçok yerinde hala kanlizasyon altyapı sorunu yaşanmaktadır.Mevcut şebekenin eski ve boru çaplarının yetersiz olması sistemin etkin çalışmasını engellemekte. Bunun yoğun yağışlarda yaşamaktayız.

Yağmur suyu deranajı eksikliğinden kaynaklı ve yağmur suyu ciddi taşkınlara neden olmakta.Yağmur suyunun kanalizasyona karışması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.Bu sorunu çözmek için kararlıyız.Bu konuda da İLBAK ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Arıtma tesisinin olmamasında dolayı kanalizasyon atıkları Atatürk barajına akmaktadır.Bu durum ciddi çevresel felaketlere neden olacak bir durum.Bunun için acil olarak arıtma tesisinin yapılması gerekiyor.Yine bu konu ile ilgili de İLBAK ile görüşmelerimiz devam etmekte.Kahta ilçe merkezinden geçen derelerin demizlenmesi, dere yataklarında yapılaşmaya izin verilmemesi gerekmektedir.

Şehir içi yollarında ciddi sorunlar yaşanmaktadır.Aynı zamanda bu durum temizlik sorununu da etkilemekte. Belediyemizin yol yapımı için gerekli malzeme ve ekipman eksikliği araç yetersizliği sorunun çözümünde temel bir sorun teşkil etmektedir. Mevcut araç filosunun eski ve bakıma muhtaç olması yol yapım çalışmalarımızı engellemektedir. Bunun için araç yenilenmesi ,modern ekipmanların temin edilmesi gerekmektedir”diye konuştu.

Başkan Hallaç’ın gündem dışı konuşmasının ardından Haziran Ayı meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Arasında ek bütçe talebinin de yer aldığı 10 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda,5 gündem maddesi yapılan oylama sonucunda oy çoğunluğu kabul edilirken,kalan 5 gündem maddenin bir hafta sonra yapılacak ikinci meclis toplantısında günde alınması kararlaştrıldı.