KAHTASES-Hayvancılık sektörünün en önemli girdilerinin başında gelen yem fiyatları hız kesmeden yükselmeye devam ediyor. Hayvancılıkta önemli bir yer tutan yem maliyetlerinin yükselmesi, üreticinin durumunu içinden çıkılamaz bir hale getirdi.

Eylül ayında yem fiyatlarına iki kez zam yapılmasına dikkat çeken besiciler ve süt üreticileri, yem fiyatlarındaki hızlı artışa karşın karkas et ve çiğ süt fiyatlarındaki düşük seyir yüzünden zarar ettiklerini dile getiriyor

Anadolu'nun farklı bölgelerinden bazı çiğ süt üreticilerinin işletme zararı yüzünden anaç hayvanlarını kesime gönderdiği haberleri gelirken, maliyet baskısı yüzünden bazı besicilerin de kesime giden hayvanlarının yerine işletmelerine yeniden hayvan alımı yapmaktan kaçındığı bilgileri geliyor.

Kahta’da yıllardır Öztürk Besicilik İşletmesi sahibi ve Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Vet.Hekim Sırrı Öztürk, yem fiyatlarının hız kesmeden yükselmeye devam ettiğini söyledi.

Yem fiyatlarındaki hızlı artışa karşın karkas et ve çiğ süt fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle besicilerin zor günler geçirdiğini söyyen Öztürk,”Geçen sene 1,3 TL olan mısır silajı bu yıl 2.3 TL.Yonca ve ot fiyatları hakeza aynı yükselişte. Süt fiyatlarında son bir ayda 1TL gerileme varken süt parası ödemeleri ortalama 3-4 aya çıkmış durumda ama market raflarında maalesef değişme yok. Son aylarda süt ve besi yemine gelen ciddi zamlar, yem maliyetlerinin üretici üzerindeki baskısını artırmış durumda.

Özellikle kış aylarının yaklaşmasıyla hayvanların meradan kapalı alanlara çekilmesi, üreticiyi maliyet açısından daha da zor durumda bırakırken, peş peşe gelen yem zamları, üretimin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Bu, yalnızca üreticilerimizin değil, tüm Türkiye’nin gıda güvenliğini ilgilendiren bir sorundur. Üretimi devam ettirmek, yerli ve milli tarım politikalarını güçlendirmek adına acil önlemler alınmalıdır.”

Haber:Ziya Bozkurt