DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Milli Savunma Bakanlığı’nın 2025 bütçesi üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
Gençlerin kışlasız bedelli askerlik talebini gündeme getiren Ekmen, söz konusu durumun gençler arasında adaletsizliğe sebep olduğunun altını çizerek, gençlerin taleplerine dikkat çekti.
İnsan kaynağı, kurumsal yönetimi, teknik donanımıyla güçlü bir TSK'nin demokratik denetim ve gözetime tabi bir şekilde caydırıcı ve etkin bir güç olmasının partilerinin temel hedefleri olduğunu vurgulayan Ekmen, profesyonel orduya geçişle ilgili, “Gerek kendi ülke tecrübemiz gerekse de dünya örneklerine baktığımızda, profesyonel orduya geçişin bir zaruret olduğunu ve ülkemizin savunma kapasitesini artıracağını düşündüğümüzü ifade etmek istiyorum. Profesyonel orduya geçişin, sadece savunma kapasitesi açısından değil zorunlu askerlik ile bedelli askerlik arasındaki farkın ortadan kaldırılması, vicdanları ve adalet ve hakkaniyet duygularını zedeleyen bu durumun da sonlandırılması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Zaten muvazzaf askerlerimiz, bunun yanında uzman er ve erbaşlarımız profesyonel orduya geçiş noktasında önemli bir aşama kaydetmişlerdir” ifadelerini kullandı.
Gençlerin kışlasız bedelli askerlik talebini olduğunu söyleyen Ekmen, geçtiğimiz günlerde bedelli askerlik yapacak gençlerin kışla hizmetinden muaf tutulmasına ilişkin bir kanun teklifini Meclise sunduğunu dile getirerek, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede teklife mesafeli olduğunu aktardı. Ekmen, devamında şöyle devam etti:
“Bir aylık bir eğitim süresi ne savunma ne de savaşma kapasitesi açısından gençlerimize kayda değer bir yetenek kazandırmamaktadır. Bu bir aylık sürenin ise gençlerimize ciddi bir maliyeti bulunmaktadır. Özellikle ileri yaşta olanların kurulu iş güçlerini terk etmeleri iş hayatlarında ve aile hayatlarında ciddi bir soruna sebebiyet vermektedir. Yurt dışındaki vatandaşlarımız dövizle askerlik yapmaları halinde bu hizmetten muafken yurt içerisindeki vatandaşlarımız zorunlu olarak bu hizmeti yürütmektedirler. Bu da bir eşitsizlik ve çifte standart oluşturduğu yönünde gençlerimizde ciddi bir eleştiri konusu olmaktadır.”
Ekmen, profesyonel askerliğe geçişin öncesinde zorunlu askerlik ile bedelli askerliğin vatandaşlar arasında bir ayrımcılığa tekabül ettiğine dikkati çekerek, “Gençlerimizin ileri sürdükleri gerekçelerin bir kez daha değerlendirilerek özellikle ve özellikle bu bir aylık süre içerisinde elde edilen kazanımların ne savunma ne de hücum kapasitesi açısından nitelikli bir duruma karşılık gelmediği ve bir ay boyunca devletin bunlara yapmış olduğu masrafların aynı zamanda ekonomik kriz içerisinde bütçe içinde ciddi bir yük oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Hibya Haber Ajansı