Haber Merkezi-CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de söz aldığı konuşmasında, “Yemde sürekli zam hayvancılığın sürdürülmesini zorlaştırdı. Küçük aile tipi işletmeler kapanmaya başladı,” dedi.

Süt inekçiliği yapanların özellikle yem fiyatlarındaki artış nedeniyle süt inekçiliğinden koptuğunu ve ağılların boşaldığını söyleyen Gürer, ithal hayvanın et sorununa çözüm getirmediğine dikkat çekrek, “İthalde çözüm aranıyor. 2023 yılında 818.017 baş sığır ithalatına karşılık 1 milyar 163 milyon 367 bin 341 dolar yurt dışına ödeme yaptık. 2024 yılının ilk üç ayında ise 109.916 baş sığır ithalatına karşılık 167 milyon 815 bin 244 dolar yurt dışına ödedik. Bu yurt dışına yapacağımız ödemeleri ve yurt dışından ithalatla hayvan getirmeyi bırakıp, ülkemizdeki yerli besicileri ve süt inekçiliği yapanları desteklememiz lazım. Süt inekçiliği yapanlar, özellikle yem fiyatlarındaki artış nedeniyle süt inekçiliğinden kopuyorlar, ağıllar boşalıyor,” diye konuştu.

YERLİ BESİCİLERE DESTEK ŞART

Gürer, yerli besicilere ve süt inekçiliği yapanlara destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yem fiyatlarındaki sürekli artış, hayvancılığı sürdürülebilir olmaktan çıkarıyor. Yerli üreticiyi desteklemezsek, ülkemizin hayvancılık sektörü daha da zor duruma düşecek. İthalata bağımlı kalmak yerine, yerli üretimi teşvik etmeli ve sürdürülebilirliği sağlamalıyız,” dedi.

SÜT ÜRETİMİNDE KRİZ

Süt inekçiliğinin de ciddi sorunlar yaşadığını belirten Gürer, “Süt inekçiliği yapan üreticiler, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle işlerini sürdüremiyorlar. Bu durum ağılların boşalmasına ve yerli üretimin azalmasına neden oluyor. Süt üretiminde yaşanan kriz, hayvancılık sektörünün geneline olumsuz yansıyor,” ifadelerini kullandı.