Adıyaman'da, 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 72 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı İsias Otel'e ilişkin davanın üçüncü duruşması Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Bu dava, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) voleybol turnuvası için gelen sporcuların da aralarında bulunduğu 72 kişinin yaşamını yitirdiği trajik olayın ardından açılmıştı. Duruşma öncesinde, KKTC Başbakanı Ünal Üstel de adliyeye gelerek adalet arayışına destek verdi. Üstel, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyeti'nin adaletine güvendiklerini belirtti ve şöyle konuştu:

"Bugün, 6 Şubat'ta anavatanımız Türkiye'de yaşanan asrın felaketi depremde kaybettiğimiz insanlarımız için bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu felakette biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak Şampiyon Meleklerimizi, çocuklarımızı, evlatlarımızı kaybettik. Acımız çok büyük. Bugün Adıyaman'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak hükümeti, muhalefet, parti başkanı, milletvekillerimiz, barolar birliği başkanı, kurum ve kuruluş temsilcilerimiz ve evlatlarımızın anneleri, babaları kısacası bütün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil eden bireylerimizle birlikteyiz. Adıyaman'da adalet arıyoruz. Çünkü acımız büyüktür ve bu acımız dinmeyecek. Bu acımız devam ederken, bu oteli inşa edenlerin gerekli cezayı almaları için ve en azından Türkiye adaletinin yerine gelene kadar bu davanın takipçisi olacağız. Türkiye Cumhuriyeti'nin adaletine güveniyoruz ve adaletin en iyi şekilde tecelli edeceğine inanıyoruz."

Duruşma süreci

Önceki duruşmada, mahkeme 12 Haziran 2024 saat 09.00'a ertelenmiş, tutuklu sanıklardan Ahmet Bozkurt, Erdem Yıldız ve Fatih Bozkurt'un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti. Tutuksuz yargılanan sanıkların durumları ise değişmemişti. Ayrıca, mahkeme heyeti bir sonraki duruşmada üç ayrı rapor hazırlayan uzmanların mahkemede dinlenmesine karar vermişti.

"Üstel'in açıklamaları"

Ünal Üstel, KKTC olarak davanın takipçisi olacaklarını vurguladı:

"Bugün İsias davasının üçüncü duruşması için Adıyaman'a geldik. Beklentimiz, bugün duruşmadan sonra mahkemenin üçüncü raporun düzenlenmesi ve otel sahiplerinin bizim devlet olarak arzuladığımız şekilde yargılanması için bu davanın sonuna kadar savunacağız, takip edeceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bir bütün halinde bu davanın takipçisi olacağız."

Adıyaman'daki duruşma, Türkiye ve KKTC'den gelen birçok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Davanın sonucu, her iki ülkede de büyük bir merakla bekleniyor.

Kaynak : PHA