CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, TMO'nun gece yarısı açıkladığı buğday alım fiyatları hakkında bir açıklama yayınladı.

"Tarımı Bitirme Adımı"

Açıklamasında, tarımsal üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığına vurgu yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat’ın açıklaması şöyle:

TMO’nun gece yarısı açıkladığı komik artış binlerce üretici için hayal kırıklığı oldu. Ülkemizde yüksek enflasyon baskısı ile geçim sıkıntısı artan çiftçilerimizin gözü kulağı günlerdir TMO tarafından açıklanacak fiyatlardaydı.

"Hayal Kırıklığı"

Bu yıl da çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerine, yaşanan doğal afetlerin verdiği zararlara ve artan kredi faiz oranlarına rağmen buğdayını ekerek üretimini yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emeğinin karşılığını almak üzere hasadına başladı. Fakat TMO’nun gece yarısı operasyonu gibi açıkladığı ve geçen yıla göre ton başına sadece 1000 lira olan artış, hayal kırıklığı yaşattı!

"Buğday Milli Bir Meseledir"

Buğday fiyatları sadece çiftçinin sorunu değil, ülkenin en temel sorunudur! Ektiği buğdayı satamayan çiftçi varsa tarım yoktur! Üretim maliyetini karşılayamayan çiftçi varsa tarım yoktur!

Dünyada gıda güvenliği ve üretim en önemli politikalardan biriyken, açıklanan buğday alım fiyatı Türkiye’nin tarımdan çıkma adımıdır!

"TÜİK Enflasyonunun Altında Fiyatlar"

CHP’li Karabat, üretici maliyetleri hakkında yaptığı değerlendirmelerde ise, "Ülkemizdeki ekonomik kriz koşulları, her gün artan maliyetler düşünüldüğünde yapılan artış gerçekten komik kalıyor! İfadelerini kullanan Karabat; 2023 yılında buğdayın alım fiyatı 8.250 TL olurken, 2024 fiyatı 9.250 TL oldu. Artış sadece yüzde 12! Son 1 yılda TÜİK’in enflasyonu bile yüzde 75,45 olarak açıklandı. Motorine yüzde 105, gübreye yüzde 36 zam geldi. TMO’nun bu kararı ithalat lobileri için alındı!" ifadelerini kullandı.

Kaynak : PHA