Haber Merkezi-Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün verilerine göre, hava sıcaklıkları yurt genelinde 6 ila 10 derece yükselecek. Mevsim normallerinin üzerinde seyredecek sıcaklıklar Urfa, Mardin ve Adana’da 40 derecenin üstüne çıkacak. Marmara ve Ege bölgeleri için ise toz taşınımı uyarısı var.

Özellikle güney iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin 6-10, Karadeniz kıyı kesimlerindeyse mevsim normallerinin 3-6 derece üzerine çıkacak olan sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı bölgeler, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve İç Ege.  Urfa ve Mardin’de 41-42, Adana’dan 40 derecenin üzerinde olacak sıcaklıklar, Marmara ve İç Anadolu‘da da 30 derecenin üzerinde kaydediliyor.

Ülkenin büyük bölümünde, perşembeye kadar yağış beklenmiyor. Salı günü kıyı Ege’de, çarşamba günüyse Marmara’nın güneyi ve Ege bölgesinde toz taşınımı olacak.

Sıcak günler bitti, çok daha sıcakları kapıda

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) sezonluk tahminlerini değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol ise bugünden itibaren sıcak dalgası içinde olduğumuzu belirterek, “Haziran ayının ilk haftası ve 40 dereceyi aşan sıcaklıklar. Sıcak günler bitti, çok daha sıcak günler kapıda” dedi.

Sıcaklık tahminleri gösteren grafikleri de paylaşan Prof. Dr. Önol, şu uyarıda bulundu:

“Bugünden itibaren sıcak dalgası içindeyiz. Pazartesi ve salı günleri sıcaklıklar daha da yükselecek. Grafikler tahmin için ürettiğimiz simülasyonlardan, günlük maksimum sıcaklıklar. Haziran ayının ilk haftası ve 40 dereceyi aşan sıcaklıklar. Sıcak günler bitti, çok daha sıcak günler kapıda. Kıpkırmızı gezegen.”

Önol, Türkiye’nin son 74 yıllık sıcaklık değişimine ilişkin grafiği de paylaştı: 2023 Dünya ölçüm tarihinin en sıcak yılıyken ülke sıralamamızda 3. oldu! Artık çok daha sıcak yıllarlara doğru ilerliyoruz. İnsan kaynaklı #iklimdeğişikliği ve iklimin doğal değişkenliği ise farklı hikayeler!” 

Sıcak dalgası: İklim afeti

Sıcak dalgası, bir iklim afeti. Diğer afetlere benzeyen yanı belirli bir coğrafyayı,  kenti veya bölgeyi etkiliyor olmasıyken farklı yanı önceden tahmin edilmesinin mümkün olması ve bu sayede de birtakım önlemler alınabilmesi.

Ancak sıcak dalgasının bir afet olarak algılanması deprem ve sel gibi diğer iklim afetlerine kıyasla çok daha zor oluyor, çünkü gözle görülen ani bir oluşumdan, bir etkiden ziyade; sinsice ortaya çıkan sessiz bir etki yaratıyor.

Sıcak dalgalarının sıklığı ve şiddeti arttı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de 1971 ile 2016 yılları arasındaki sıcak dalgası sayısının ve şiddetinin sera gazı emisyonlarına bağlı olarak arttığını ortaya koyuyor.

2013 ile 2098 yılları arasında sıcak dalgası yaşanacak gün sayısına dair tahminlerde bulunulan araştırmada sera gazı emisyonlarının orta derecede azaltıldığı senaryoda yılda ortalama 42 gün, şu anki hızında ise 78 gün artış gözleneceği belirtiliyor.

Kaynak:yesilgazete.org