KAHTASES-Yöremizin ünlü eğitmen şeflerinden Mehmet Sinan yilmaz yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle kurban etinin ne şekilde dinlendirilmesi tüketilmesi fisirilmesi ve saklanması ile alakalı aciklamalarda bulundu.
Eğitmen şef Sinan yilmaz kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini, ilk 24 saat ölüm katılığı (rigormartis)denilen durumun ortaya çıktığını ve bununda dolayı etin zor pistigini,pişmeyen etin ise sindirim sistemi sorunaria yol açtığını belirtterek,kurban etinin iyice dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerktiğini söyledi.
Kurban etinin tüketilmesi ve saklanmasında yanlış uygulamaların önemli sağlık sorunlarına yolyol acabilecegine dikkat çeken yilmaz, kesilen kurban etinin hemen tüketmenin bir gelenek haline geldiğini,bu alışkanlığın se sindirim problemlerinide beraberinde getirdiğini hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu;
"Kurban etinin satın alinmadan mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olmalıdır.
Hela kesim noktalarından temin edilen etlerin en sağlıklı tercih olacaktır.
Etin depolanmasi ile ilgili bazı hatalar yapılıyor büyükbaş hayan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketmek gerekmektedir
Enaz 0 derecede mümkünse 7 gün bekletilmesi zamanın olmaması durumunda enaz 12 saat bekletmekde fayda vardır
Kurban eti sabah tuketilmemeli bekleyen et daha lezzetli daha kıvamlı daha yumuşak olur ve çiğnenmesi daha kolay olur
Ete uygulanan pişirme yöntemi etin lezzetini görüntüsünü kıvamını kokusunu ve vücuttaki yararliligini etkilemektedir
Az pişirim yapılması etin kalitesini besin değerini düşürmektedir
Izgara kavurma haşlama firnda pişirme teknikleri uygun yöntemlerdir
Ancak mangal yapıyorsak eğer etin atese yakın olması hem kansorojen öğe oluşumuna hemde A,B1,B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar etin atesden enaz 15 cm kadar uzakta pişirilmesi gerekmektedir" şeklinde tavsiyelerde bulundu