Ekonomik stratejik kültürel ve konum özellikleri ile 100 binden fazla nüfus ve il merkezine 30 km den fazla uzaklığa sahip ilçeler il yapılacaktır.
Türkiye Cumhuriyetinin 100.yılında il sayısının 81den 100'e, ilçe sayısının 922 den 1000’e çıkarılma düşüncesi, siyasetten ifade edilmiş olsa dahi, Kâhta'nın bu listenin içinde yer alması Kâhta'da büyük bir sevinç ve heyecanla karşılanmıştır.
Genel olarak, bu güne kadar il yapılan yerleşimlerin ,nüfus ve ekonomik gelişmişlik düzeylerinin esas alındığı ve buna göre ilçelerin, değerlendirildiği bilinmektedir.
Her ne kadar kriterler böyle olsa da, hükümetin belirlediği ilçeler il yapılacak. Anayasa ve kanunda belirtilen kriterden ziyade yürütme erkinin karar verici olduğu bilinen bir gerçektir.
Her ihtimale karşın siyasetten yürütme erkini etkileyebilecek, karar verme gerekçelerinin de oluşturulması gerekmektedir.
Bunun için Kâhta halkının il olma iradesini, siyasi partilerin, örgütlü STK ların, odaların, meslek örgütlerinin ve belediyenin Kâhta'nın il olma talebini, güçlü bir şekilde dile getirmesi icab eder. Yapılacak siyasi toplantılar ve tanıtımlarla Kâhta'nın lobisi oluşturulmalıdır.
Adıyaman’ı siyasi makamda temsil edenler Kâhta halkının Ankara’daki sesi ve güvencesi olmalıdır.
Temennim odur ki,il yapılacak ilçeler ile yeni ilçe yapılacak merkezler için, en kısa sürede TBMM de kanun çıkarılır.
Gerger ve Sincik’in coğrafyası nedeniyle, Adıyaman ile ulaşımı problem haline gelmiş olup, insanlar ildeki günübirlik ihtiyaçları için uzun mesafeleri kat etmek zorunda kalmaktadır.
Bu ilçelerin yönetimsel olarak il merkezine uzaklığı ve Kâhta'nın merkezi konumda yer alması gibi mekânsal nedenlerden dolayı da, Kâhta'nın il yapılma zorunluluğu doğmuştur.
Kahta, coğrafi konumu itibariyle Gerger, Sincik ilçelerinin batıya açılan güzergahı üzerinde olup, Kahta'nın hinterlandı konumunda oldukları için, sosyal, kültürel, eğitim sağlık ve ekonomik olarak ilişkili olduğu söylenebilir.
Coğrafi olarak, Kâhta’nın yakın ilçeleri arasında kültür geçişgenliği ile birlikte, tarihsel ortak bir kültür mirasının var olduğu ve toplumsal bütünleşmenin sağlanabileceği de söylenebilir.
Türkiye illerinin nüfus büyüklükleri dikkate alındığında, Kahta bir kaç ilden daha büyüktür.
Kâhta'nın Adıyaman' a uzaklığı 30 km olup, 194,500 nüfusu ile yeterince nüfus büyüklüğü olan,Gerger, Sincik,Samsat ilçeleri ile Narince, Bölükyayla beldesi, Akıncılar Beldesi de ilçe yapıldığı takdirde yeterince ilçesi olan, 17 mahalle (Salkımağınn mahalle olması halinde 18 mahalle) yeterince mahallesi ,102 köy ve 115 mezrası olan bir il olacaktır.
Kahta'nin il olması adına Gerger, Samsat, Sincik'te de kamuoyu, Kâhta'nın il olma iddiasının hükümet nezdindeki sesi olmalıdırlar.
Kahta, tarihi kültür turizmi ve İnanç turizmi ile bilinirliği ülke sınırlarının dışına taşmıştır. Bu yönüyle marka şehir olabilecek özelliklere sahiptir.
Kâhta tekstil alanında ilçeler bazında, hatta birçok ilden daha fazla üretim yapar hale gelmiştir. Organize sanayi bölgesi sürekli gelişen bir yapıya büründü.
Son yıllarda üretimi hızla artan, zeytin badem,ve nar gibi tarımsal faaliyetler dikkati çekmektedir.
Kısaca, Kâhta gelişmeye açık potansiyeli ile il yapıldığı takdirde tüm sektörlerde çarpan etkisi yaratabilir, özelliklere sahiptir.
Kâhta geliştikçe,Türkiye 'nin farklı illerindeki Kâhtalılar, Gerger ve Sincik iş insanlarının Kâhta’ya duyduğu aidiyet güçlenecek ve yatırımlar artacaktır. Eğitimden sağlığa, ticaretten sanayiye , spora ve güzel sanatlara kadar her alanda gelişim sağlanacaktır.
Kâhta' nın genç ve dinamik bir nüfus potansiyeli var. Ekonomik çeşitlilik artıkça, çalışan ve üreten nitelikli işgücünün artması beklenir.
Yapılacak yatırımlarla birlikte istihdam ve ticaret hacminin artması kaçınılmaz hale gelir. Katma değeri yüksek sektörler desteklendiği takdirde artan üretim ile birlikte, halkın refah düzeyi ile yaşam kalitesinin artması sağlanır.
Hükümetin 19 ilçenin il olabilmesi için çalışmalar başladı ifadesi ile birlikte, İl olmayı isteyen Kahta toplumunun, bazı önemli hususları şimdiden konuşmaya başlanması gerektiği kanaatindeyim.
Kâhta'nın il olmak için ne tür çabası ne tür çalışması nasıl bir hazırlığı vardır? sorusu akla gelmektedir.
Merkezi hükümet tarafından Kahta'nın il olması gerektiği ifade edildiğine göre,Kahta belediyesinin il olmaya hazırlık çalışmaları kapsamında alt yapı, trafik, ulaşım, su gibi sorunları, Kâhta'nın bugünkü nüfusunun birkaç katını ön görerek, göç sorunlarına çözüm üretecek şekilde istihdam yaratılmalıdır.
Aksi takdirde kalabalıklar yığını bir nüfusla, nüfusun uyumu sorunu yaşanır hale gelir ve ortak şehir kültürü oluşmaz.
Yeni şehirleşme planlaması ile ilgili politikanın uygulanabilirliği devreye konulmalı ve sürdürülebilir kentsel planlama ve kentsel hizmetler ile ilgili çalışmaların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kahta'nın il olması halinde yerel yönetim ve idari yönetim yapısında önemli değişiklikler meydana gelir. İl düzeyindeki yönetim birimlerine sahip olur. Kamu hizmetleri doğrudan ve yerinden karşılanacağı için ekonomik, sosyal, kültürel gelişim ve değişim gerçekleşir.
Artık bundan böyle Kâhta halkının ve siyasetinin Kâhta'nın il olması halinde sahip olacağı olanakları, hizmetleri ve değerleri temel alan yaklaşımla, Kâhta'nın geleceğini şekillendirecek sağlam temeller üzerinde, konuların konuşulması ve tartışılması gerekmektedir.
İlçemizin güneyi, doğusu ve güneydoğusu Atatürk Barajı ile sınırlandırılmıştır.Kahtanin bu dar sıkıştırılmıştan çıkmasının yegane çaresi il olmasından geçer.
Kahta il olmadıkça gerçek anlamda kalkınamaz,gelişemez..