Haber Merkezi-Türkiye'nin badem üretim merkezi Adıyaman'da,"Adıyaman’da Onarıcı Tarım Yaklaşımı ve Badem Üretiminin Dünü, Bugünü, Yarını" temalı badem çalıştayı düzenlendi.
Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,105 bin dönüm badem üretimi sahası bulunan Adıyaman'da badem kent için stratejik öneme sahip olduğunu belirterek "Son birkaç yıldır badem üretim ithalatında uygulanan ve vergi politikalarının girdilerinin yüksek oluşu badem üreticilerini olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluktan dolayı badem üreticileri 2023 yılında zarar etmeleri nedeniyle badem bahçelerini sökmeye başladıklarına şahit oluyoruz"dedi.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu,bademin kırmanın yanında kozmetik başta olmak üzere, ilaç sanayi gibi katma değeri yüksek ürünler oluşturmak adına yeni projeler hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise Adıyaman'da badem borsasının kurulması gerketine vurgu yaparak, lisanslı depo, pazarın belirlenmesi gibi konuları hayata geçirilmesi geretiğini söyledi.
Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın da Adıyaman tarımında verimliliğin arttırılması adına ADYÜ akademik personelinin çiftçiye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, 'Adıyaman'da badem tarımında pazarlama sorunları ve çözüm önerileri' başlıklı, Doç. Dr. Fırat Ege Karaat 'Adıyaman'da badem tarımında yetiştiricilik ve çözüm önerileri', Doç. Dr. Gökhan Büyük ise 7Onarıcı tarım nedir? Badem yetiştiriciliğinde verimliliğin arttırılması' konu başlıklarında sunum yaptı.