KAHTASES-Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Asrın İnşası ve İhyasında İkinci Yıl Basın Buluşması”na katıldı. Deprem bölgesinde bugüne kadar 201 bin 580 ev ve iş yerinin teslim edildiğini belirten Bakan Kurum, “Deprem bölgesinde konutların tamamını teslim etmek bizim devlet olarak görevimizdir, namusumuzdur, şerefimizdir. Kararlı bir şekilde tüm yuvalarımızı teslim etmek bizim milletimize borcumuzdur. 23 yıldır nasıl en hızlı ve doğru şekilde işlerimizi yaptıysak şimdi de var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 2. yılı dolayısıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Adıyaman’da “Asrın İnşası ve İhyasında İkinci Yıl Basın Buluşması” düzenlendi. Bakan Kurum, deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili son durumu basın mensuplarına anlattı.
Kahramanmaraş depremlerinin şiddeti ve kapsadığı alan açısından yakın tarihte eşi benzeri olmayan bir felaket olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken Bakan Kurum, “6 Şubat 2023’te Anadolu toprakları tarihinin en büyük felaketlerinden birine tanıklık etti. Millet olarak çok derin bir acı yaşadık, çok ağır bir imtihandan geçtik. 100’den fazla ülkenin yüz ölçümünden büyük ve 108 bin kilometrelik alanı etkileyen asrın felaketinde 7’si büyükşehir olan 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açtı. 124 ilçemiz ve 6 bin 929 mahallemizde yaşayan, nüfusumuzun yüzde 16’sına denk gelen 14 milyon vatandaşımız, bu acı tablodan ağır bir şekilde etkilendi. Binlerce kardeşimizi toprağa verdik. Türkiye’nin 1 yıllık GSYH’sinin yaklaşık yüzde 10’una denk gelen 104 milyar Dolar maddi hasar oluştu. Deprem sonrasında 11 ilde yaşayan 2,5 milyon kişi farklı illere göç etmek durumunda kaldı” dedi.
“DEPREM DÖNÜŞÜMÜ, ÜLKEMİZ İÇİN MİLLİ MÜCADELEDİR”
Bakan Kurum, bugüne kadar 201 bin 580 ev ve iş yerinin teslim edildiğini belirterek bu sayının yıl sonuna kadar 452 bin 983’e ulaşacağının altını çizdi. Bakan Kurum, bugüne kadar inşaatı başlatılan köy konutlarından da 32 binini teslim edildiğini, 30 bin köy evini hızlı bir şekilde tamamlayıp, 2025 yılı sonunda vatandaşlarımıza teslim edeceklerini söyledi. “Deprem dönüşümü, ülkemiz için adeta yeni bir milli mücadeledir. Attığımız her adım, güçlü ve büyük Türkiye idealimizin bir nişanesidir” diyen Bakan Kurum, bugüne kadar bölgeye 2 trilyon TL’yi aşan yatırım gerçekleştirdiğini, 2025 yılı Bakanlık bütçesinden ise 584 milyar TL kaynak tahsis edildiğini vurguladı. Deprem bölgesinde kendi evini yapmak isteyen depremzedelere sağlanan “Yerinde Dönüşüm” desteği ile bölgeye 23 milyar TL kaynak aktarıldığını açıkladı.
“BU KONUTLARIN TAMAMINI TESLİM ETMEK BİZİM NAMUSUMUZDUR”
Deprem bölgesinde yıl sonuna kadar tüm konutların ve iş yerlerinin tamamlanıp teslim edileceği sözünün bir kez daha altını çizen Bakan Kurum şöyle konuştu:
Ben depremin ilk saatleri itibarıyla buradaydım. Şimdi, bir baba nasıl evladının doğumunu, çocukluğunu ve yetişmesini seyrederken heyecan duyar ya; biz de bu projeleri tamamlarken, burada inşaat faaliyetleri yürütülürken, milletimize anahtarlarını teslim ederken, esnafımız iş yerini açarken büyük bir huzur yaşıyoruz, büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Çok zor günler geçirdik gerçekten hep birlikte ama birbirimize sımsıkı sarıldık. Bu konutların tamamını teslim etmek bizim devlet olarak görevimizdir. Namusumuzdur, şerefimizdir. Bu anlayışla inşa faaliyetlerini yürütüyoruz. Kararlı ve hızlı bir şekilde tüm yuvaları teslim etmek bizim aziz milletimize borcumuzdur. 23 yıldır nasıl en hızlı ve doğru bir şekilde işlerimizi yaptıysak şimdi de var gücümüzle çalışacağız. Vatandaşımızın istemediği hiçbir işe imza atmadık. Tam bir gönül rızasıyla ve dualarla deprem bölgemizi ve ülkemizi inşallah çok daha güçlü yarınlara hep birlikte taşıyacağız. Depremzede kardeşlerimizin elini bir an olsun bırakmayacağız. Onlara sözümüz var; bir kardeşleri olarak, bir yoldaşları olarak o sözü inşallah tutarak onların hayır dualarını almaya devam edeceğiz.
“DEPREM BÖLGEMİZİ VE ÜLKEMİZİ AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ HALE GETİRECEĞİZ”
Türkiye’nin en öncelikli meselesinin, deprem bölgesinin süratle yeniden ayağa kaldırılması olduğuna vurgu yapan Bakan Kurum “Bu yüzden diyorum ki; deprem bölgesinin geleceği, Türkiye’nin geleceğidir, istikbalidir” dedi. Bakan Kurum, deprem bölgesinde adeta yeni bir ülkenin inşa edildiğini belirterek şöyle devam etti: Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hızla ‘asrın inşasını’ gerçekleştiriyoruz. Deprem bölgemizde adeta yeni bir ülke inşa ediyoruz. Biz kararlıyız, azimliyiz; deprem bölgemizi ve ülkemizi olası tüm afetlere karşı dirençli hale getireceğiz. Ülkemizde tek bir sağlıksız yapı bırakmayacak; Türkiye Yüzyılı’nı dirençli toplum ve dirençli şehirlerin yüzyılı yapmak için gece gündüz bu gayretleri göstereceğiz. Deprem bölgesinde ocak ayı itibarıyla yapımına başlanmayan tek konut bırakmadık. Hak sahiplerine teslim edeceğimiz yuvalarımızın tamamının yani yüzde 100’ünün yapımını başlattık.
DEPREM BÖLGESİNİN YENİ UYDU KENTLERİ
Bakan Murat Kurum, basın mensuplarına deprem bölgesindeki illerde inşa edilen yeni uydu kentler ve vizyon projelerle ilgili de şu bilgileri verdi: Adıyaman İndere’de 5 milyon metrekare alanda Türkiye’nin en büyük şantiye sahasını kurduk. 16 bin konutluk şehrin yeni uydu kentini inşa ediyoruz. Malatya’da, İkizce bölgesinde 2 etaptan oluşan projemizde de yaklaşık 28 bin konutun, yani Malatya’nın yeni uydu kentinin inşasına devam ediyoruz. Hatay Antakya Gülderen Mahallesi’nde 4 bin konutluk yeni bir kent daha kuruyoruz. Gülderen’de 310 dönüm arazi üzerinde inşasına başladığımız 2 bin 600 konutun yapımını tamamladık. Yine Maraş’ımızın Azerbaycan Mahallesi’nde Türkiye’ye örnek bir kentsel tasarım projesini yürütüyoruz.
ALTYAPI YATIRIMI: TÜRKİYE’NİN ÇEVRE UZUNLUĞU KADAR
Bakan Kurum, deprem bölgesinde toplam uzunluğu 11 bin kilometreyi aşan içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hattını yenileme çalışmalarının da süratle tamamlanacağını ifade ederek, “Bakın, Türkiye’nin toplam sınır ve kıyı uzunluğu yaklaşık 11 bin kilometredir. Yani bugün deprem bölgesinde, Türkiye’nin çevresini kapsayacak büyüklükte bir altyapı yatırımı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“MEDENİYETİMİZİN RUHUNU YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Bakan Kurum, deprem bölgesinde yıkıma uğrayan tarihi yapılar ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi verdi: Bizler sadece altyapı ve konut inşa etmiyoruz. Tarihimizin izlerini, medeniyetimizin ruhunu yaşatmaya devam ediyoruz. Malatya’mızda ecdat yadigarı Söğütlü Cami’mizi, Tarihi Bakırcılar Çarşımızı, kent meydanımızı yeniden ayağa kaldırıyoruz. Hatay’da Tarihi Meclis Binası yıkılmıştı. Bitme aşamasına geldi. Asi Nehri'nin her iki tarafında kentsel tasarım projesi çerçevesinde eserleri ayağa kaldırıyoruz. Habibi-i Neccar, Ulu Cami’yi, Antakya’nın tarihi caddelerini bu kapsamda inşa ediyoruz. İskenderun sahil projemiz var. Bu projeyi de çok önemsiyoruz. Kahramanmaraş’ta Toptancılar Sitesinin inşa faaliyetlerini, yürütüyoruz. Kapalı Çarşı’yı, Demirciler Çarşı’sını aslına uygun şekilde yeniliyoruz. Yarın Adıyaman'da hem anahtar teslim törenlerini yapacağız hem yapmış olduğumuz projelerimizi milletimize aktaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle burada deprem şehitlerimizi anacağımız, yaptığımız projeleri milletimize aktaracağımız ve onların mutluluklarına ortak olacağımız bir programı inşallah yarın düzenleyeceğiz. Adıyaman'da Ulu Camimiz var. Kültür Bakanlığımız restorasyon sürecini yürütüyor ve tarihimize yaraşır bir şekilde Ulu Camimizi de inşa ediyoruz."