HÜRPOLİTİKA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Badem üreticilerimizin sıkıntılarını da biliyoruz, yakından takip ediyoruz ve çözeceğiz, bunun sözünü de verebilirim. Adıyaman'ı Türkiye'nin badem üssü yapmayı planlıyoruz"dedi.
Çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Adıyaman'a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,katıldığı İl Koordinasyon Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Açıklamasında Adıyaman için yeni bir şey söylemeyen Bakan Yumaklı,Baraj, Sulama Projeleri,GES projeleri, Adıyaman Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili konulara değinmedio da kendisinden önceki bakanların sürekli dile getirdikleri Adıyaman'ın badem üretimine değinerek Adıyaman'ı Türkiye'nin badem üssü yapmayı planladıklarını söyledi.
Adıyaman'da tarımsal üretimin sürekliliğini sağlama adına orta ve uzun vadede güçlü destekleme ve tarımsal üretim planlaması hazırladıklarını ve yakın zamanda bunları paylaşacaklarını belirten Bakan Yumaklı, Adıyaman'ın tütün üretiminde önde geldiğini, burada da üreticilerin zararlarının karşılanması için çaba harcadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Deprem bölgesinde 8,8 milyar liralık bir desteğin Adıyaman'da ise bunun yaklaşık 470 milyon civarında olduğunu söyleyebilirim, hızlıca ödenmesi sağlanmıştı. Yine TARSİM sigortası yaptırmış olan üreticilerimizin tazminatlarının ivedilikle ödenmesini bu dönemde sağlamış olduk. Devlet Su İşlerimizin bütün deprem bölgesinde olduğu gibi Adıyaman'da da içme suyuyla ilgili su kuyuları çalışması vardı, bunlar sona erdi. Üreticilerimizin 2023 yılı sezonuna yetişmeleri için deprem sebebiyle hasar gören sulama kanallarının da tamiratı ve hazır hale getirilmesi sağlanmış oldu. Deprem bölgesinde tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak ve üreticilerimizi üretim yaptıkları yerde kalmalarını sağlamak için tedbirler aldık, almaya devam ediyoruz. Orta ve uzun vadede ise burada tarımsal üretimin sürekliliğini sağlama adına güçlü destekleme ve tarımsal üretim planlamasını hazırlıyoruz, inşallah yakın zamanda bunları açıklamış olacağız. Sektör temsilcileriyle elbette koordineli şekilde çalışarak yapıyı da güçlendirmek istiyoruz. 11 ilimize kırsal kalkınma yatırımları desteklerinde de yine pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Uygun bulunan bütün projeleri hibe desteği kapsamına aldık."
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DAĞITIMI BU AY TAMAMLANACAK
Yumaklı, kırsal kalkınma destekleri kapsamında Adıyaman'a 21,3 milyon lira hibe desteği verdiklerini ve projeler için ilave 38 milyon liralık destek paketi hazırladıklarını kaydetti.
Genç girişimciler için başlattıkları Uzman Eller Projesi kapsamında ise Adıyaman'da kabul ettikleri 33 projeye 9 milyon liraya yakın hibe desteği sağladıklarını anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:
"Deprem bölgesinde küçükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın küçükbaş hayvanlarının tamamını bu ay sonu itibariyle kendilerine vermiş olacağız. 43 bin 573 küçükbaşın şu ana kadar 24 bin 314'ünün teslimatı yapıldı. Yine deprem bölgesinde Adıyaman'da ise bu yaklaşık 11 bin 213 kayıptı. Bunun da yaklaşık 4 binine yakını teslim edilmişti. Hepsinin dağıtımı da Adıyaman için 17 Ağustos'ta tamamlanmış olacak. Deprem bölgesinde 5 bin 804 büyükbaş hayvan kaybı vardı. Bunların da yine teslimlerine yakın bir süreçte başlamış olacağız. Yine kanatlı hayvan teslimleri de ay sonuna kadar tamamlanmış olacak."
"ADIYAMAN'I TÜRKİYE'NİN BADEM ÜSSÜ YAPMAYI PLANLIYORUZ"
Yumaklı, TMO'nun deprem bölgesinde 11 ilden 1,5 milyon ton ürün alımı yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"TMO aldığı ürün karşılığında 12 milyar liralık ürün ödemesi yaptı. Adıyaman'da ise alınan ürün tutarı 200 bin ton ve bunların tutarı da yaklaşık 1,5 milyar lira, üreticilerimizin hesabına vadeleri geldiğinde yatırılmış olacak. Şu an itibariyle TMO'da bekleyen randevu miktarı 75 bin ton. Onlarda da herhangi bir sorun yok. Bu süreç devam ediyor, en kısa zamanda bunların alımları da tamamlanmış olacak. Elbette Adıyaman'ımız, badem üretiminde yüzde 18 pay ile Türkiye'de birinci. Badem üreticilerimizin sıkıntılarını da biliyoruz, yakından takip ediyoruz ve çözeceğiz, bunun sözünü de verebilirim. Adıyaman'ı Türkiye'nin badem üssü yapmayı planlıyoruz. Dut ve Trabzon hurması üretiminde Türkiye'nin ilk 3'te yer alan Adıyaman'ımızın zengin bitkisel potansiyelini, tarımsal potansiyelini daha üst düzeylere çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz."
Bakan Yumaklı, Adıyaman'da ayçiçeği, mercimek, kırmızı mercimek yetiştiriciliğinin de yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra Adıyaman Canlı Hayvan Pazarı'nı gezen Yumaklı, besicilerle görüşerek, depremde hayvanları telef olan depremzedelere hayvanlarını teslim etti.
Büyük ve küçükbaş, arılı kovan ile kanatlı hayvanların teslimatını hızlı şekilde sürdürdüklerini ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti:
"Toplamda 43 bin 573 küçükbaş hayvanın telefi vardı. Bunun 24 bin 314'ü sahiplerine teslim edildi ve ay sonuna kadar bunların tamamı üreticilerimize teslim edilecek. Büyükbaş havyan teslimatları da tedarikleri tamamlandı ve en kısa zamanda üreticilerimize teslim edilmeye başlanacak. Burada üreticilerimize hayvanlarımızı verirken aynı zamanda geçmişte elindeki hayvanlarını türü ve cinsine bakmaksızın TİGEM'in hem verim hem de kalite açısından üst düzey hayvanlarını getirip onlara vermek istedik. Hayvancılığı daha fazla geliştirmek, tarımsal üretimde önemli olan Adıyaman başta olmak üzere bütün deprem illerimizde bu teslimatları TİGEM'in verim ve kalitede üst düzey olan hayvanlarıyla yapıyoruz. Çok şükür bu dağıtımlara devam ediyoruz."
Yumaklı, deprem bölgesinde telefatı olan 26 bin civarındaki arılı kovanın bu ay itibarıyla teslim edileceğini ve kanatlı hayvan konusunda ise hazırlıkların tamamlandığını sözlerine ekledi.
Bakan Yumaklı, kentteki temasları kapsamında merkeze bağlı Alitaşı Mahallesi'nde besicilikle uğraşan ve depremde telef olan 45 küçükbaş hayvanı karşılanan Korkut ailesini de ziyaret etti.