Öksürük, solunum sistemini tahriş eden mikroorganizmalar ve bazı yabancı maddeleri temizlemek için vücudun doğal olarak dışarı atması amacıyla gerçekleştirdiği bir refleks eylemdir. Yani vücut; solunum yollarında bir tahriş hissettiğinde bunu ortadan kaldırmak için bir refleks olarak öksürük hareketini başlatır ve solunum yollarını temizleyerek, akciğerlerin ve bronşların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Her ne kadar öksürük sağlığımızın korunmasında önemli bir etkense de öksürüğün altında yatan sebebi tespit etmek sağlığımız açısından büyük önem taşır. Eğer öksürüğün sebebini tespit edersek doğru tedavi yöntemini uygulayabiliriz. Doğal ya da tıbbî tedavi yöntemlerine rahatlıkla başvurabiliriz.
Öksürükler çeşitlerine ve zamanlamasına göre ayrılır. İlk olarak tiplerine göre öksürüklerden bahsedelim. Tiplerine göre 3 tür öksürük vardır. Bunlar:
1.Kuru (non-prodüktif) Öksürük: Bu öksürük türü boğazda tahriş edici, kaşıntı hislerine yol açar. Balgam üretmez. Bu öksürüğe sebep olan etkenler; soğuk algınlığı, grip, alerjik reaksiyonlar, gastroözofagealreflü( mide asidi, safra, pankreas veya ince bağırsak içeriğinin bazen de yenilen gıdaları da içerecek şekilde mideden yemek borusuna geri kaçması) hastalığı, bazı ilaçların oluşturduğu yan etkiler, solunum yoluna bası yapan tümörler.
2.Islak/Balgamlı (prodüktif) Öksürük: Genellikle solunum yolu enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkan ve balgam üreten öksürük türüdür. Akut/kronik bronşit, zatürre, KOAH (solunumla akciğerlere alınan havanın kolay bir şekilde dışarı verilememesi) gibi solunum yolu hastalıklarında bu öksürük tipine sıklıkla rastlanılır.
3.Alerjik Öksürük: Kişinin polen, ev tozu, hayvan tüyü…gibi alerjenlere maruz kalması sonucu ortaya çıkan öksürük türüdür.
Zamanlamasına göre öksürük türleri de 4 şekilde ele alınır. Bunlar:
1.Akut Öksürük: Genellikle soğuk algınlığı, sinüzit, grip veya bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ve üç haftaya kadar süren öksürük türüdür.
2.Subakut Öksürük: Genellikle akut bir enfeksiyon sonrasında kaynaklanan ve 3 veya 8 hafta sürenöksürük çeşididir. Örneğin; soğuk algınlığı sonrasında boğazda tahrişin devam etmesi gibi.Bu öksürük türünün uzun sürmesine sigara dumanı ve çevresel alerjenler sebep olur.
3.Kronik Öksürük: Astım, alejikrinit, sinüzit, gastroözofagealreflü hastalığı, kronik bronşit, KOAH, gırtlak kanseri,tüberkolüz, zatürre, çeşitli akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, tiroit bezi iltihabı ve bazı hipertansiyon ilaçlarının yan etkisinin sebep olduğu öksürük çeşididir. Bu öksürük türü 8 haftadan uzun sürer.
4.Psikolojik Öksürük: Alışkanlık ya da tik olarak tanımlanan bu öksürük kişinin herhangi bir neden olmaksızın boğazına bir şey takıldığını hissederek ara ara öksürmesi durumudur.
Öksürük türlerinin tümünde özellikle geceleri artış olduğu görülür. Bu durumun sebebi kişi yatar pozisyona geçtiğinde, yerçekimi etkisiyle burun ve sinüslerden boğaza doğru mukus akışının artması sonucu boğazın tahriş olmasıyla öksürük refleksinin tetiklenmesidir. Özellikle geniz akıntısı olan kişilerde bu durum daha belirgin olabilmektedir. Ne yazık ki bunun sonucunda kişinin uyku kalitesi düşer. Gece öksürüğünü bir nebze de olsun azaltabilmek için (özellikle reflüsü olanların) 45 derece eğimle yatmaları ve geceleri ağır yiyecekler yememeleri gerekmektedir.
Öksürük İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İlk olarak ‘Altın sütten’ bahsetmek istiyorum; çünkü altın sütün öksürüğü iyileştirmesi dışında da pek çok faydası bulunuyor. Mesela; solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olması, boğaz ağrısını yatıştırması, bağışıklığı arttırması, metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırması, toksinlerin vücuttan atılması, sivilce oluşumuna engel olması, karaciğerin yağlanmasına engel olması, doğal ağrı kesici görevini görmesi, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirmesi gibi birçok faydası vardır.
Altın Süt Nasıl Hazırlanır ve 1 Günde Ne kadar Tüketilmelidir?
Altın Sütü öksürüğünüz geçen dek her gün 1 bardak tüketebilirsiniz. Hasta olmadığınız zamanlarda haftada iki ya da 3 kez içebilirsiniz. Kişi sayınıza göre herkese 1 bardak süt olacak şekilde sütünüzü ayarlayın bir cezve ya da tencere içerisine yarım yağlı sütünüzü ilave edin kısık ateşe bırakın sütünüz ılıyınca ateşten alıp içerisine 1 çay kaşığı toz zencefil ( bir parça ıslak zencefil ya da 2-3 adet kuru zencefil de olur), 1 çay kaşığı toz zerdeçal (bir parça ıslak zerdeçal ya da 2-3 adet kuru zerdeçal da olur), 1 çay kaşığı toz tarçın ( 1-2 adet çubuk tarçın ya da 3-4 adet kabuk tarçın da olabilir hatta çubuk tarçın olmasını öneririm), 1 çay kaşığı karabiber, 3-4 adet karanfil, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da 1 çay kaşığı zeytinyağı ve isteğe göre ½ çay kaşığı bal ilâve edin ve sütünüzü tekrar ocağa alıp kısık ateşte kaynatın kaynayan sütünüzü ocaktan alın bardaklara boşaltıp afiyetle için. Şifa olsunJMalzemeleri kişi sayısına göre azaltıp ya da arttırabilirsiniz.
Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, tansiyon hastaları, şeker hastaları, safra taşı olanlar ve 3 yaşından küçük çocuklar Altın Sütü kesinlikle tüketmemelidir.
Öksürüğü Geçiren bir diğer yöntem de Zencefil Çayıdır.
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?
Zencefil çayını öksürüğünüz süresince günde 1 bardak tüketebilirsiniz. Herkese 1 bardak olacak şekilde içme suyunu cezve ya da çaydanlığa bırakın ateşte ılıtın ılıyan suyu ateşten alın içerisine yarım limon ve bir parça taze zencefil ya da 3-4 adet kuru zencefil veyahut da 1 tatlı kaşığı toz zencefili ilâve edip suyu tekrar ateşe alın kısık ateşte kaynar kaynamaz ateşten alın ( fokur fokur kaynatmayınız) ve 5 dk dinlendirin. Dinlendirilmiş zencefil çayını bir bardağa alın içine 1 çay kaşığı süzme bal ekleyin ve afiyetle için. Şifa olsunJ
Önemli Not:Kalp hastaları, tansiyon hastaları, bağırsak hastalığı olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar zencefil çayı tüketmemelidir. Hamile ve emziren kadınlar ise doktor önerisi ve kontrolüyle zencefil çayını tüketebilmektedir. Bebeklere/çocuklara 8 ay ile 2 yaştan sonra yine doktora danışılarak içirilebilir.
Son olarak geçmeyen öksürükleri bu tariflerin dışında özellikle bol su günde 8 bardak (2 litre) ki bu su miktarı günlük hayatta tüketmemiz gereken miktardır. Limonlu ılık su, adaçayı, ıhlamur, papatya gibi bitki çayları da tüketebilirsiniz. Ortam havasını nemlendirip hekim önerisiyle de boğaz pastilleri ya da öksürük şurupları kullanabilirsiniz. Geçmiş olsunJ