Haber Merkezi-Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Adıyaman’da bulunan HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, esnafın ve vatandaşın yaşadığı sorunların çözüme kavuşması için yetkililerle görüşeceklerini ve elde ettikleri bilgileri aktaracaklarını söyledi.
HÜDA PAR Milletvekili Serkan Ramanlı, iki gün boyunca çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Adıyaman’da birçok noktada depremzede vatandaşlar ve esnaf ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi, taleplerini not aldırttı.
Burada yaptığı basın toplantısında depremzede halkın yaşadığı sorunları dile getiren Ramanlı, şehir dışına göç etmek zorunda kalan Adıyamanlı vatandaşlara da geri dönmeleri çağrısında bulundu.
“Umuyoruz Bakraç mezramızın kalıcı konutlara kavuşması konusunda somut adımlar atılır”
Depremden sonra üçüncü kez Adıyaman’a geldiğini hatırlatan Ramanlı, “2 yıl geçti depremin ardından. Yapılan çalışmaları, görülen eksiklikleri, vatandaşın taleplerini birebir gözlemleme fırsatı bulduk. Adıyaman‘a ilk ayak bastığımızda dün sabah saatlerinde kırsala gittik, orada henüz yıkıntıların kaldırılmadığı, kendilerine barınacak kalıcı konutlar tahsis edilmemiş vatandaşlarımızla bir araya geldik. Bakraç mezarımızın özellikle bu konudaki ciddi mağduriyetini yerinde görerek oradan mesajımızı verdik. Umuyor ve diliyoruz ki yakın zamanda Bakraç mezramızın da kalıcı konutlara kavuşması konusunda somut adımlar atılır.” dedi.
“Kentte çok ciddi bir tozlanma ve çamur göze çarpıyor”
Adıyaman kent merkezinde devam eden yıkımlar sebebiyle ciddi anlamda sağlığı tehdit eden tozlanmanın oluşuna dikkat çeken Ramanlı, esnafın da yeni işyerlerine kavuşması için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu:
“Kent merkezinde halen daha yıkılmayı bekleyen yapılar var, orta hasarlı binaların yıkım işlemleri devam ediyor. Bundan dolayı kentte çok ciddi bir tozlanma ve çamur göze çarpıyor. Elbette bu kadar büyük bir yıkımın ardından halen daha yıkıntıların tamamen kaldırılamamış olduğu ve bir yandan da inşaatların devam ettiği bir süreçte, böylesi manzaralarla karşılaşmak bir ölçüde makul karşılanabilir ama halk sağlığını tehdit etmemesi bakımından da temizlik işlerinin çok daha titiz çok daha yoğun şekilde yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Rezerv alanı ilan edilen çarşının belli bazı bölgelerinde inşaat çalışmaları yapıldı. Önceki gelişimizde esnaf bu konuda bir anlaşmanın sağlanmadığı, kendilerine haksızlık yapılacağı yönünde serzenişlerde bulunmuşlardı.Kendilerinin sağlıklı bir bilgilendirme ile muhatap kılınmadığı yönünde şikâyetleri vardı. Görünen o ki ilk etap çalışmaları başladı ve bir anlaşma sağlandı, bundan memnuniyet duyuyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde esnafımızın da yeni iş yerlerine kavuşması mümkün hale gelir.
Geçici olarak orada özellikle kiracı olan iş yeri sahiplerinin Demokrasi Parkı’nda oluşturulan geçici konteyner alanlarında ticari faaliyetlerine devam etmesi sağlanmış, oradaki esnafımız da ziyaret ettik.İşlerinin kırık olduğundan şikâyet ediyorlar,hâlihazırda bir aya yakın bir süredir taşındıkları yerlerde ticari faaliyetlerini verimli şekilde gerçekleştirmeleri ebetteki zaman olacak. Rabbim yardımcıları olsun.”
“İhale süreçlerinde yerli firmaların, yerli esnafın da istifade edebileceği bir şekilde işlerin yürütülmesi dileğimizdir”
Yerli firma ve yerli esnafa sahip çıkılması çağrısında da bulunan Ramanlı:
Kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar yapılıyor ama özellikle Adıyaman yerlisi olan iş adamlarımızın, müteahhitlerimizin, esnafımızın bu olan bitenden yeteri kadar istifade etmediği, yani malzeme tedarikinden tutun işlerin ihaleleri verebilmesi aşamasında kendilerinin pay sahibi yapılmadığını bu sebeple bütünüyle dışarıya bağlı olarak yürütüldüğünü ifade ettiler. Bu konudaki taleplerin karşılanması gerekiyor. En azından bundan sonraki ihale süreçlerinde yerli firmaların, yerli esnafın da istifade edebileceği bir şekilde işlerin yürütülmesi dileğimizdir.
‘Yerinde Dönüşüm’degeçtiğimiz sene ifade edilen rakamların güncellenmemiş olduğu da görüyoruz.Hâlihazırda 750 bin TL’si hibe 750 bin TL’si kredi olmak üzere yerinde dönüşüm için öngörülen teşvikler/destekler; 2025 yılı itibarıyla henüz güncellenmiş de değil. Alım gücünün düşmesi, maliyetlerin artması karşısında bu teşviklerin güncellenmesi ve yükseltilmesi gerektiğini buradan ifade etmek istiyoruz. Genel itibarıyla 2 yıla yakın bir süredir depremin etkileri ile boğuşan, bunların etkilerini azaltmaya çalışan Adıyaman’ımıza elbette göç verdi ama inşallah önümüzdeki dönemde Adıyaman’ın toparlanması süreci ile birlikte tekrardan hemşerilerimiz Adıyaman’a gelir ve iktisadi, ticari, eğitim ve kültürel faaliyetlerini; diğer şehirlerimizde olduğu gibi yapmaya gayret ederler. Elde ettiğimiz verileri bir rapor haline getirip çözüme kavuşturulması için elimizden geleni yapacağız.Buradan elde ettiğimiz izlenimler, bilgiler, bulgular ışığında da inşallah Adıyaman’ımıza bir katkımız olur diye ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.