Hekimler ve sağlık personelleri haklarını elde etmek için tüm branşlarda iş bırakacak. 1. Basamakta 6-10 Ocak’ta, 8 Ocak günü ise tüm basamaklarda iş bırakılacak.

Sağlık alanındaki sorunlar sürerken, düşük kalan memur maaşı hekimler ve sağlık personellerindeki tepkiyi daha da artırdı. İş bırakma eylemleri hakkında açıklama yapan Hekim Birliği sendikası, “Türkiye Genelinde Haklarımız için İş Bırakıyoruz!  6-10 Ocak 2025 1. Basamak sağlık hizmetlerinde,  8 Ocak 2025 Tüm basamaklarda İŞ BIRAKIYORUZ! Hekimlik itibarımızı korumak ve eziyete karşı çıkmak için tüm Türkiye’de haklarımızı savunuyoruz! Hekimlik için, haklarımız için, bu haklı mücadeleye destek vermek için #GelinBirlikOlalım Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Tek Kalem Maaş Adaletsiz vergi oranları Hukuksuz geçici görevlendirmeler Nöbet ücreti adaletsizliği MHRS ve Muayene yükü Diş hekimleri dağıtım Oranı düşüşü Vardiya ve Mesai kaydırma dayatması Ek ödeme adaletsizlikleri İzin kullanamama 24 saat güvenliksiz çalışma zorunluluğu YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasındaki adaletsizlikler Eziyet Yönetmeliği” ifadelerine yer verdi.

İş bırakma eylemi hakkında Türk Tabipler Birliği bünyesinde de bir toplantı gerçekleştirildi. Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında örgütlü sağlık emek-meslek örgütleri, 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde aile sağlığı merkezlerinde, 8 Ocak 2025 günü ise tüm sağlık kurumlarında yapılacak iş bırakma eylemi öncesinde 2 Ocak 2025 günü kahvaltılı bir toplantısı düzenledi. Toplantıya Türk Tabipleri Birliği adına Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, Merkez Konseyi üyesi Dr. Murat Erkan ve Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Sibel Uyan katıldı.

Yenidoğan Ölümleri Sağlık Sisteminin Çöküşü

Basın toplantısında ilk olarak kurum temsilcileri kısa sözler alarak “Eziyet Yönetmeliği”nin hem halk sağlığına hem de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarına yönelik olumsuz sonuçları hakkında bilgi verdi. Daha sonra Dr. Alpay Azap, düzenleyici kurumlar adına ortak bir açıklama yaptı. Yenidoğan ölümleriyle birlikte sağlık sistemindeki çöküşün iyice görünür hale geldiğini söyleyen Azap, sağlık sisteminin yeniden inşa edilebilmesi ve halkın daha nitelikli bir sağlık hizmetine erişebilmesi için birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.  “Eziyet Yönetmeliği”nin halk sağlığına faydası olmayan, hekimler ve sağlık çalışanları ile yurttaşları karşı karşıya getiren, bilimsellikten uzak, uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğini kaydeden Azap, gerek bakanlık gerekse de il sağlık müdürlükleri ile görüşmeler yaptıklarını fakat hiçbir sonuç alamadıklarını ifade etti.  Yönetmeliğin geri çekilmesi için görüşmelerin yanı sıra fiili ve hukuki mücadelede yürüttüklerini de ifade eden Azap, “Bakanlığın bu geniş birlikteliğin sesine kulak vermesi gerekiyor. Halkın eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir bir sağlık hizmeti almasını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin insanca yaşayabilecekleri bir ücrete sahip olmasını ve sadece halkın sağlığıyla ilgilenilebilecek bir çalışma ortamının sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)