HÜRPOLİTİKA-Badem Diyarı olarak bilinen Adıyaman’ın Kahta ilçesinde,son yıllarda açıklanan badem fiyatı istikrasızlığı karşısında badem üreticileri,badem bahçelerini sökümyee başladı.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,konuya ilşkin yapmış olduğu açıklamada, Adıyaman çiftçisinin yıllarca alternatif ürün değişikliğine giderek 13 yıl önce dikimine başladığı, kentte “ekonomik kurtuluş” gözüyle bakılan badem üretiminin fiyat istikrasızlığı sonucu çiftçinin güvenini kaybetme noktasına geldiğini söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğünün çiftçinin üretimden vazgeçmesini istercesine badem alım fiyatı açıkladığını söyleyen Başkan Turanlı, açıklanan badem fiyatı istikrasızlığı karşısında, badem üreticilerinin çoğu bahçe sökümlerine başladığını söyledi.

Başkan Turanlı,açıklmasında şunları kaydetti:

“Adıyaman badem üreticisi, Türkiye Yüzyılında badem üretim alanında  hedeflediği 100 bin dekar alanın üzerine çıkarak üretimine devam edebilecek mi?

Adıyaman çiftçisinin yıllarca alternatif ürün değişikliğine giderek 13 yıl önce dikimine başlanan ve “ekonomik kurtuluş” gözüyle bakılan badem üretimi, maalesef yıllar geçtikçe çiftçinin güvenini kaybetme noktasına geliyor.

2023 yılı için Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan badem alım fiyatları; 

İç randıman oranı;

350 g ve üstü 170,00 TL/KG

300-349 g arası 160,00 TL/KG

250-299 g arası 155,00 TL/KG

200-249 g arası 130,00 TL/KG

199 gr ve altı alım dışı olarak belirlenmiştir. 

Açıklanan bu fiyatlar, girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, çiftçilerimizin beklentilerini karşılayamayacak düzeyde olduğu açıktır. Bölge çiftçimiz, ülkemiz için üretim yapmaya çalışırken, bu açıklanan badem alım fiyatlarıyla üretimden vazgeçmemizi istercesine çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Son yıllarda açıklanan badem fiyatı istikrasızlığı karşısında, badem üreticilerimizin çoğu bahçe sökümlerine başlamış durumdadır.

Bu fiyatı açıklayan Tarım Kredi Kooperatifi,üreticinin girdi olarak kullandığı       mazot-gübre-zirai ilaç gibi giderlerde, artışın yılda %100-300 arası zamlandığını bilmiyor mu? Kooperatif kendi satışını yaptığı girdilere bu kadar zam yaparken, neden üreticinin ürününe bu zammı yansıtmıyor? 

Geçtiğimiz günlerde badem ithalat vergisi % 30’dan % 2’ye düşürülmüş ve badem ithalatının yolu açılmıştı. Birkaç tüccar para kazanacak diye yerli üreticiyi zor durumda bırakmak yetmemiş olacak ki, Tarım Kredi Kooperatifi açıklanan bu fiyatlarla, kendi üreticimize “badem üretmenize gerek yok nasıl olsa dışarıdan ucuz badem ithal ederiz mi?” demek istiyor. 

Üreticilerimizin temsilcisi olarak, üreticilerimizin mağdur olmaması ve en azından emeklerinin karşılığını alması  için yetkililerin bu fiyatları yeniden revize etmelerinive mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz”diye konuştu.