KAHTASES-Kâhta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kâhta Çölyak Derneği işbirliinde Çölyak hastalığına ve glütensiz yaşama dikkat çekmek amacıyla “Çölyakın Farkındayım, Çölyaklının Yanındayım” temasıyla  farkındalık etkinliği düzenledi.

Etkinlikte, Çölyak hastalığı ve glütensiz beslenme ile ilgili vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı.

Kahta Belediyesi Yeni Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli, her yıl 9 Mayıs'ın Dünya Çölyak Günü olarak kutlandığını ancak bu farkındalığın her zaman devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çölyak hastalığının yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken, Müdür Başli, Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğunu, ancak yüzde 10'una tanının konulabildiğini belirtti.

Okullarımızda toplumsal bilinç ve farkındalığı sağlamak amacı ile öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza konu ile ilgili bilgiler verilerek, afişler ve broşürler dağıtıldığını belirten Başli, konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Devam eden bu faaliyetlerin yanı sıra bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları kapsamında Çölyak hastalığı ile ilgili ilçemizdeki hekimlerle ve Rehber Öğretmenlerimizle bir araya gelip çocuklarımızda çölyak hastalığı ile ilgili erken tanı çalışmaları yapmayı planlamaktayız.

Çalışmalarımızın ilk basamağı olan Çölyak hastalığına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Çölyakın Farkındayım Çölyaklının Yanındayım” adlı programımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum"dedi.

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ali Tosun, programın hazırlanmasında ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, çölyak hastalığıyla mücadelede farkındalık oluşturmak için yapılan çalışmaların önemine değindi.

Kâhta Çölyak Derneği Eski Başkanı Aysel Yıldırım ise derneğin kuruluşu ve ilçemizdeki çölyak hastası ve hasta yakınlarına yönelik dernek faaliyetlerinden bahsetti.

Çölyak hastalığının gluten içeren gıdalara karşı aşırı duyarlılık sonucu bağırsaklarda hasara yol açan bir sağlık olduğunu kaydeden Diyetisyen Sayın İsmail Ünver, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında bilgilendirme yaptı.

Çölyak hastalığıyla mücadelede psikolojik destek ve danışmanlığın önemine değinen Psikolojik Danışman Meryem Yıldız ise hastalıkla başa çıkma sürecinde yaşanan duygusal zorluklar ve psikolojik etkiler hakkında bilgi vererek, hastaların ve hasta yakınlarının bu süreçte destek alabilecekleri kaynaklara yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Programa, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Lütfü Başli, Çölyak Hastaları, Çölyak Hasta Yakınları ve vatandaşlar katıldı.