Haber Merkezi-Türkiye’de 81 baro İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı Refah kentindeki kampa hava saldırısı düzenlemesini kınadı.

Baroların “Katliama sessiz kalmak katliama ortak olmaktır” başlıklı ortak açıklaması şöyle:

“İsrail savaş uçakları tarafından 26 Mayıs tarihinde Gazze Şeridinin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş; çadır kentlerde yaşamlarını sürdüren sivil Filistin halkına karşı gerçekleştirilen hava saldırısında ilk belirlemelere göre 45'ten fazla Filistinli yaşamını yitirirken; onlarca Filistinli ise yaralanmıştır.

Daha 3 gün önce Uluslararası Adalet Divanı İsrail'in; Refah'taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini durdurması gerektiğine hükmetmesine karşın; İsrail'in Refah'ta sivil halka karşı gerçekleştirdiği katliam göstermektedir ki; İsrail devleti ne insani bir değeri ne de uluslararası hukuku tanımaktadır.

Uluslararası Adalet Divanı tarafından İsrail'e karşı alınan kararlardan ilki "Gazze'deki Filistinli grubun kısmen ya da tamamen fiziksel olarak yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek askeri saldırıların ve Refah vilayetindeki diğer eylemlerin derhal durdurulması" şeklinde iken; İsrail'in Uluslararası Adalet Divanının karalarını yok sayan saldırısı İsrail devletinin; çok açık devlet terörü uyguladığını göstermektedir.

İnsan haklarından, demokrasiden, yaşam hakkının kutsallığından söz eden ülkeleri ve uluslararası kuruluşları İsrail'e karşı en sert tepki vermeye, İsrail'in hukuk dışı saldırı ve katliamlarının sonlanması için harekete geçmeye çağırıyoruz.

Bilinmelidir ki "hiçbir şey yapılmayarak, sessiz kalınarak da adaletsizliğe ortak olunabilir." İsrail'in aylardan beri Gazze başta olmak üzere Filistin kentlerine ve en son Refah'ta gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırı karşısında sessiz kalan her ülke her uluslararası kuruluş her insan da bu adaletsizlikten sorumludur.

Bu zulme sessiz kalanlar tarih ve hukuk önünde mutlaka suç ortağı olarak anılacak ve tarihe kara bir leke olarak geçeceklerdir.

İsrail devleti tüm dünyanın gözü önünde Uluslararası mevzuat ile TCK m:76 ve 77.maddelerinde de düzenlendiği gibi Soykırım ve İnsanlığa karşı suçları işlemiş ve işlemeye devam etmektedir. Bu nedenlerle TCK m:13/3 gereğince söz konusu bu suçları işleyen fail ve faillerin Türkiye'de yargılanmaları için Adalet Bakanımıza talepte bulunması çağrısında da bulunuyoruz, zira bu çağrımız uluslararası mevzuat kadar ulusal mevzuatın da bir gereğidir.

Bizler aşağıda imzası bulunan Barolar olarak; İsrail'in Refah'ta sivil halka yönelik gerçekleştirdiği insanlık dışı katliamı en sert şekliyle kınıyor; yaşam hakkından, hukuktan yana olan herkesi, her ülkeyi İsrail'in barbarca saldırılarını önlemeye ve Filistin halkıyla yan yana olmaya davet ediyoruz.”

İmzacı Barolar:

ADANA BAROSU

ADIYAMAN BAROSU

AFYONKARAHİSAR BAROSU

AĞRI BAROSU

AKSARAY BAROSU

AMASYA BAROSU

ANKARA BAROSU

ANTALYA BAROSU

ARDAHAN BAROSU

AYDIN BAROSU

ARTVİN BAROSU

BALIKESİR BAROSU

BARTIN BAROSU

BATMAN BAROSU

BAYBURT BAROSU

BİLECİK BAROSU

BİNGÖL BAROSU

-BİTLİS BAROSU

BOLU BAROSU

BURDUR BAROSU

BURSA BAROSU

ÇANAKKALE BAROSU

ÇANKIRI BAROSU

ÇORUM BAROSU

DENİZLİ BAROSU

DİYARBAKIR BAROSU

DÜZCE BAROSU

EDİRNE BAROSU

ELAZIĞ BAROSU

ERZİNCAN BAROSU

ERZURUM BAROSU

ESKİŞEHİR BAROSU

GAZİANTEP BAROSU

GİRESUN BAROSU

GÜMÜŞHANE BAROSU

HAKKARİ BAROSU

IĞDIR BAROSU

HATAY BAROSU

ISPARTA BAROSU

İSTANBUL BAROSU

İZMİR BAROSU

KAHRAMANMARAŞ BAROSU

KARABÜK BAROSU

KARAMAN BAROSU

KARS BAROSU

KASTAMONU BAROSU

KAYSERİ BAROSU

KIRIKKALE BAROSU

KIRKLARELİ BAROSU

KIRŞEHİR BAROSU

KİLİS BAROSU

KOCAELİ BAROSU

KONYA BAROSU

KÜTAHYA BAROSU

MUĞLA BAROSU

MALATYA BAROSU

MANİSA BAROSU

MARDİN BAROSU

MERSİN BAROSU

MUŞ BAROSU

NEVŞEHİR BAROSU

NİĞDE BAROSU

ORDU BAROSU

RİZE BAROSU

OSMANİYE BAROSU

SAKARYA BAROSU

SAMSUN BAROSU

SİİRT BAROSU

SİNOP BAROSU

SİVAS BAROSU

ŞANLIURFA BAROSU

ŞIRNAK BAROSU

TEKİRDAĞ BAROSU

TOKAT BAROSU

TRABZON BAROSU

TUNCELİ BAROSU

UŞAK BAROSU

VAN BAROSU

YALOVA BAROSU

YOZGAT BAROSU

ZONGULDAK BAROSU